Bron:

| 3958 x gelezen

Het tijdschrift ORTHO (Orthomoleculair Magazine) organiseert op zaterdag 30 oktober in het UMC Utrecht het 5e Congres ‘Voeding & Psyche’. Centraal staat dit jaar het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Dit vanwege de stormachtige ontwikkelingen sinds de wetenschappelijke publicatie over een mogelijke relatie met het retrovirus XMRV (Science oktober 2009; 326:585-9). Deze bevinding werpt een geheel nieuw licht op het ontstaan en de therapie van ME/CVS.

Tijdens het congres komen artsen aan het woord die al vele jaren ervaring hebben met de behandeling van ME/CVS-patiënten. Hoe lopen zij vooruit op de wetenschappelijke bewijsvoering? Proberen zij hun patiënten te helpen door nu al antivirale medicijnen te combineren met ondersteuning van het immuunsysteem met voeding en voedingssupplementen? Ook de plaats van cognitieve gedragstherapie bij ME/CVS wordt besproken in het licht van deze nieuwe bevindingen.

‘Iedere ME/CVS-patiënt heeft het XMRV-virus, maar lang niet alle mensen met het XMRV zijn ME/CVS-patiënt.’  Deze hypothese van dr. Judy Mikovits heeft – als hij wordt bevestigd – niet alleen consequenties voor de therapie van ME/CVS. Het impliceert verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid, met mogelijk betekenis voor ieder mens. Zeker wanneer men bedenkt dat transfusiebloed kan zijn besmet en het virus vaak wordt gevonden in clusterpopulaties. Betekent dit dat overdracht ook mogelijk is op andere wijzen dan alleen via bloed?

Al 25 jaar wordt gegist naar de oorzaken van ME/CVS. Dit congres geeft de state-of-the-art. Speciale gast is prof. dr. Kenny De Meirleir uit Brussel, die al jarenlang biomedisch onderzoek verricht naar de oorzaken van het ziektebeeld en nauw samenwerkte met de ontdekkers van het XMRV-retrovirus bij ME/CVS. Hij zal vooral spreken over dit XMRV. Het voorliggende programma is uniek voor Nederland en België.

Dagvoorzitter is apotheker dr. Gert E. Schuitemaker, hoofdredacteur van ORTHO. Hij maakt zich al twintig jaar sterk voor meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag. Voor meer informatie: www.voedingenpsyche.nl (office@orthoeurope.com; tel. 0315-695211).

 

Voor de rubriek ‘Agenda’

‘Voeding & Psyche, 25 jaar ME/CVS’

Tijdens dit 5e congres ‘Voeding & Psyche’ staat het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) centraal. Dit vanwege de stormachtige ontwikkelingen sinds de publicatie over een mogelijke relatie met het retrovirus XMRV (Science oktober 2009; 326:585-9). Deze bevinding werpt een geheel nieuw licht op het ontstaan en de therapie van ME/CVS.

Dr. Judy Mikovits(WPI): ‘Iedere ME/CVS-patiënt heeft het XMRV-virus, maar lang niet alle mensen met het XMRV zijn ME/CVS-patiënt.’

Hypothese of werkelijkheid? En wat betekent dit voor de therapie? Voor immuunversterking met voeding en voedingssupplementen, antivirale medicijnen en cognitieve gedragstherapie?

 

 

Dit artikel werd ook overgenomen op MedischOndernemen.nl

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links