Bron:

| 5662 x gelezen

Wat doe je als je leven plots verandert omdat je een ziekte krijgt die niet wordt begrepen en je bedgebonden maakt?Terwijl ze niet geloofd wordt door artsen, richt Jennifer Brea de camera op zichzelf om de verborgen wereld van ME te onthullen in haar film. © Jason Frank

Filmmaakster en ME-patiënt Jennifer Brea brengt in Unrest, werkend vanuit bed, haar leven en dat van haar medepatiënten, die wereldwijd met dezelfde problemen worstelen, in beeld. In Unrest laat ze zien hoe zij en haar partner moeten dealen met de invaliderende ziekte ME die uitputting, pijn en inspanningsintolerantie veroorzaakt. De Nederlandse première is op 13 oktober in het Academisch Medisch Ziekenhuis in Amsterdam. Voorafgaand aan de film geven de Amerikaanse medisch psycholoog Coyne en de Nederlandse cardioloog Visser hun visie op de ziekte en behandeling van ME-patiënten en gaan in gesprek met het publiek. Unrest won verschillende prijzen op filmfestivals en is een eyeopener voor iedereen die nu nog denkt dat ME een ziekte is van psychosomatische oorsprong.

De achtentwintigjarige Jennifer Brea werkt aan haar PhD aan Harvard en zal over een paar maanden trouwen met haar grote liefde Omar als ze plots getroffen wordt door een mysterieuze koorts die haar bedlegerig maakt. Terwijl ze steeds zieker wordt, start ze met een videodagboek op haar iPhone en filmt zo de zoektocht die zij en Omar maken op zoek naar een diagnose en een manier om te genezen. Daarbij stuiten ze op veel onbegrip van artsen die denken dat haar ziekte psychisch van oorsprong is.

Jennifer ontdekt de onzichtbare wereld van miljoenen patiënten die, net als zij, zoeken naar een diagnose, erkenning van hun ziekte maar vooral ook naar genezing. Zij moeten het vaak doen zonder een goede zorg, hulpmiddelen of een uitkering en steeds maar uitleggen dat hun ziekte een fysieke oorsprong heeft en niet een psychische.

Gelukkig is er hoop. Wereldwijd hebben verschillende onderzoeksgroepen aangetoond dat ME een ernstige en fysieke ziekte is. Onderzoeken naar een bloedtest die de ziekte aan kan tonen zijn in volle gang, Het begint nu hopelijk ook bij steeds meer behandelaars door te dringen dat Cognitieve Gedragstherapie en Graded Exercise Therapie (waarbij de patiënten steeds meer moeten bewegen) niet de juiste behandelmethode is en dat het de patiënten zelfs zieker kan maken. Ook worden steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die dit onderstrepen.

De ME/cvs Vereniging organiseert de première van de film in Nederland. Voor de film zullen de Nederlandse cardioloog en Prof. dr. F.C. Visser en de Amerikaanse gezondheidspsycholoog James Coyne (o.a. hoogleraar is aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Professor Emeritus of Psychology bij University of Pennsylvania) hun kijk op ME en de behandeling die ME-patiënten nodig hebben. Daarbij zal ook aandacht worden geschonken aan inmiddels zeer omstreden onderzoeken gebaseerd op de vooronderstelling dat ME-patiënten kunnen opknappen of zelfs herstellen door activiteit opbouwende oefentherapie en cognitieve gedragstherapie.

Première Unrest

Datum: 13 oktober

Tijd: 12.45 tot 16:10 uur

Locatie: AMC Collegezaal 4

Adres: Meibergdreef 9, Amsterdam

Na de première zal Unrest verder reizen, soms vergezeld van lezingen door (inter)nationale en gezaghebbende ME-deskundigen uit de wetenschappelijke wereld. Zo zal er op 10 november een gratis vertoning zijn in het LUMC in Leiden, vergezeld van een lezing door Dr. Charles Shepherd, medisch adviseur van de ME Association in het Verenigd Koninkrijk.

De film Unrest won verschillende eerste prijzen (Sundance Film Festival, Sheffield International Documentary Festival, Nashville Filmfestival en RiverRun International Film Festival).

Kaartjes aan 5 euro zijn te koop in de webshop van de ME/cvs Vereniging

Nu de Gezondheidsraad opnieuw advies moet uit brengen over de ziekte ME, en de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken een steeds duidelijker beeld over de ziekte geven, is het de hoogste tijd dat zowel de beroepsgroep van artsen en hulpverleners als het Nederlandse publiek een beter beeld krijgt van wat de ziekte inhoudt.

© ME/cvs Vereniging 

 

Wil je dat er meer bekendheid komt met betrekking tot ME?

Deel dit bericht dan zoveel mogelijk en nodig je eigen zorgverleners uit!

Stuur de flyer naar je arts, specialist, arbeids- of verzekeringsarts, kine/fysiotherapeut, thuisverpleging, sociaal assistent of andere hulpverleners voor meer bekendheid voor de Nederlandse première van de ME-documentaire UNREST.

Dat kan ook vanuit je bed of je zetel:

Mail of Print de flyer uit en geef die of stuur die met een persoonlijke uitnodiging:

Voordracht Prof. Visser, Dr. Van Campen, Prof. Coyne

Unrest NL

Unrest NL. 108 likes. Unrest is an award-winning 2017 documentary about Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome.


Première Unrest in België

Wat doe je als je leven plots verandert omdat je een ziekte krijgt die niet wordt begrepen en je bed gebonden maakt?

Filmmaakster en CVS-patiënt Jennifer Brea brengt in Unrest, werkend vanuit bed, haar leven en dat van haar medepatiënten, die wereldwijd met dezelfde problemen worstelen, in beeld. In Unrest laat ze zien hoe zij en haar partner moeten dealen met de invaliderende ziekte CVS die uitputting, pijn en inspanningsintolerantie veroorzaakt. De Belgische première is op 2 november in de Aula van het Begijnhof te Diest. Unrest won verschillende prijzen op filmfestivals en is een eyeopener voor iedereen die nu nog denkt dat CVS een ziekte is van psychosomatische oorsprong.

#MEAction/Millionsmissing Belgium organiseert de première van de film in België, een stadsgenoot heeft e aan meegewerkt. Onlangs verscheen nog in de pers dat de inmiddels zeer omstreden onderzoeken gebaseerd op de vooronderstelling dat ME-patiënten kunnen opknappen of zelfs herstellen door activiteit opbouwende oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. We wensen er de aandacht op te vestigen dat het onderzoek, waarop deze resultaten gebaseerd zijn, vorig jaar nog werden herzien. Hieruit bleek dat ze helemaal niet werkzaam zijn, integendeel. Deze film laat zien wat het betekent om met CVS te leven, zowel uit het oogpunt van de patiënten als van de mantelzorgers, familie en vrienden. 

Reserveren (via cultureel centrum) is verplicht omdat de plaatsen beperkt zijn in die zaal (100 zetels). De filmvertoning begint om 19.30u maar de deuren gaan reeds open om 19u. De film zelf duurt ruim 90 minuten.

Brochure met praktische info


Trailer

Unrest_Trailer

This is “Unrest_Trailer” by Shella Films on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

(Klik op CC en kies Nederlands voor Nederlandse ondertiteling) 

De film zal van Nederlandstalige ondertitels voorzien zijn.


Lees ook

4 reacties

 1. De trailer is al zo indrukwekkende dat ik de film wil zien.
  Kippenvel moment!! Het is helaas een verschrikkelijk en onbegrepen ziekte en heel veel mensen begrijpen niet hoe ziek je kunt zijn.

 2. facebook pagina Millionsmissingbelgium:

  2 november 2017 -19:30 uur- Aula Begijnhof (Diest)- Vertoning Unrest –
  Meer gegevens volgen zeer binnenkort –
  Reserveren (via cultureel centrum) zal verplicht zijn omdat de plaatsen beperkt zijn in die zaal (slechts 100 zetels). De officiële trailer is terug online op Youtube nadat de claim van die komiek (Ricky Gervais) werd verworpen. Het was maar om te lachen. Blokkeer alvast die datum.
 3. Streaming speeches première Unrest door ME/CVS Vereniging op Facebook

  FACEBOOK LIVE STREAM- UNREST
  Het lijkt te gaan lukken: Facebook live streamen,
  zodat thuis kan worden meegekeken op het moment zelf,
  de videofragmenten later ook op onze tijdlijn terecht komen
  en we deze nog later beschikbaar kunnen maken via Youtube met Engelse en Nederlandse ondertiteling!
  We kunnen helaas niet vooraf oefenen, dus we moeten een slag om de arm houden, maar om vrijdag 13 oktober rond 12.30 weten we het…..
  Houd de facebookpagina’s van de ME/cvs Vereniging,
  MillionsMissing en UnrestNL in de gaten!
  In ieder geval worden alle speeches opgenomen.
  Wanneer:
  12.30 (lukt de live stream?)
  zo ja:
  12.45 (toespraken en paneldiscussie)
  tot en met 14.00 (pauze)
  Programma nogmaals:
  12.30 welkom
  12.45 Prof. Dr. F.C. Visser
  13.00 Prof. Dr. J.C. Coyne
  13.30 paneldiscussie met Frans Visser, Linda van Campen en James Coyne
  14.00 Pauze
  14.30 Unrest
  16.10 slotwoord 
  De film zelf wordt in verband met copyrights uiteraard niet gestreamd, alleen de toespraken!

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links