Bron:

| 4385 x gelezen

Artsenkrant 2133, dinsdag 25 januari 2011, p. 2. Actualiteit.

Behoudens onvoorziene omstandigheden verscheen Francis Coucke gisteren voor de raad van beroep van de Orde der Geneesheren. Coucke moest zich verantwoorden voor zijn gecontesteerde cvs-behandelingen, iets waarvoor hij door het Riziv tot twee keer toe met een fenomenale boete werd bedacht. Zelf ziet hij het probleem niet, want het gaat volgens hem om een wetenschappelijke discussie, geen deontologische.

Coucke beweert dan ook dat hij samen met een andere collega, dokter Uyttersprot, het slachtoffer werd van een aantal machinaties. Zo zou hij de ziekenfondsen en universiteiten voor de voeten lopen: CVS-patiënten worden immers massaal doorverwezen naar speciale referentiecentra. Laat die referentiecentra nu net banden hebben met universiteiten en ziekenfondsen. Overigens kunnen die centra het groeiende cvs-probleem niet echt het hoofd bieden. Zo kregen ze al kritiek te slikken van het Kenniscentrum.

Artsenkrant sprak met Francis Coucke net voor hij zich moest gaan verdedigen. De referentiecentra zweren bij cognitieve gedragstherapie, ik niet. Het draait dus veeleer om een wetenschappelijke discussie dan om mijn persoon. Vandaag zitten we in een impasse. Het Kenniscentrum is niet tevreden over de centra, de patiënten zijn dat evenmin. Wij stellen diagnoses en boeken wel resultaten. Zo simpel is dat.

Coucke geeft toe dat de discussie zelf heel technisch-wetenschappelijk is. Maar net daarom mag de Orde zich er niet over uitspreken. Puur deontologisch ga ik zeker niet in de fout door me het lot van die patiënten aan te trekken. Er bestaat zoiets als therapeutische vrijheid en de patiënt heeft vrijheid van therapiekeuze. Toch wordt hij verplicht om naar die puur academische referentiecentra te trekken.

Overzichtskaart van de woonplaats van de patiënten bij wie de CVS-diagnose gesteld is.

Francis Coucke ziet overigens een link tussen chronische vermoeidheid en milieufactoren. Daarvoor verwijst hij naar het kaartje dat het Kenniscentrum ooit klaarstoomde en waarvan u hierbij een vereenvoudigde versie vindt. Opvallend zijn de clusters in industriegebied (inclusief gebieden vervuild met zware metalen zoals Lommel).

Boze en teleurgestelde patiënten steunen Dr. Coucke.

Als alles verliep zoals verwacht, dan maakten gisteren meer dan 100 teleurgestelde patiënten hun opwachting bij de Orde. Ze legden zelfs een bus in om Francis Coucke te steunen. Eén van de patiënten achter die actie is Julie De Clerck.

Het volledige artikel kunt u nalezen in de Artsenkrant 2133 op p. 2:


 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links