Bron:

| 4447 x gelezen

Onderzoek bij ME/cvs patiënten naar de verbinding tussen de pH-waarde in de spieren en de regulatie van de bloed-toevoer naar de hersenen, zowel in rust als na dynamische stimulatie.

Auteurs: Jiabao He, Kieren G. Hollingsworth, Julia L. Newton, Andrew M. Blamire

Samenvatting

De bloedtoevoer naar de hersenen wordt, ondanks veranderingen in de algehele bloeddruk, normaal gesproken op peil gehouden doordat de bloedvaten naar de hersenen zich aanpassen aan de druk. Het plaatselijk weefsel zorgt vermoedelijk voor deze nauwkeurige regulatie.

Myalgische Encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) wordt in verband gebracht met veel verschillende symptomen, waaronder orthostatische intolerantie, afwijkingen van de pH (zuurtegraad) in de spieren en cognitieve stoornissen.

Het is bekend dat ME/cvs-patiënten een verminderde doorbloeding van de hersenen hebben, en de orthostatische intolerantie wordt in verband gebracht met een slecht aanpassingsvermogen van de bloedvaten. Terwijl afwijkingen van de pH in de spieren geassocieerd worden met een ontregeld autonoom zenuwstelsel.

Volgens deze bevindingen speelt een slecht functionerend autonoom zenuwstelsel een zeer belangrijke rol bij ME/cvs en wordt de regulatie van de bloedvaten naar de hersenen beïnvloed door factoren van buiten de hersenen, een macroscopische kracht die gevolgen heeft voor een stabiele plaatselijke regulatie. Daarom hebben wij onderzocht of er bij ME/cvs een fysiologisch verband is tussen de regulatie van de bloedvaten naar de hersenen en de pH-waarde in de spieren.

Zeventien ME/cvs patiënten die aan de Fukuda criteria voldeden, werden bij onze plaatselijke ME/cvs-kliniek geselecteerd.

Om het statische beeld te onderzoeken, werden de bloedtoevoer naar de hersenen en de pH in de spieren in rust gemeten, waarbij gebruik gemaakt werd van een MRI en een 31P magnetische resonantie spectroscoop (31P-MRS).

Om de dynamische situatie te onderzoeken werd een functionele MRI van de hersenen gemaakt, terwijl gelijktijdig het Valsalva manoeuvre werd gedaan, een standaard autonome functietest. En ondertussen werd de 31p-MRS gebruikt bij een oefening waarbij de voet volledig wordt gestrekt (plantairflexie oefening).

Een belangrijke omgekeerde wisselwerking werd gezien tussen de doorbloeding van de hersenen en de pH van de spieren bij rust. Een langdurige vernauwing van de bloedvaten in de hersenen tijdens de sympathetische fase van de Valsalva manoeuvre zorgde voor een hogere pH waarde in de spieren na de plantair flexie oefening.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat bij ME/cvs de bloedtoevoer naar de hersenen nauw verbonden is met de pH-waarde van de spieren, zowel in rust als na een dynamische stimulatie.

Highlights

► Cerebrale vasculaire controle bij ME//CVS wordt beïnvloed door factoren buiten de hersenen. ► Het Valsalva manoeuvre dat uitgevoerd wordt gelijktijdig met een fMRI gaat de cerebrale vasculaire controle na. ► De bloedtoevoer  naar de hersenen is geassocieerd met de pH waarde in de spieren bij rust in ME/CVS. ► Cerebrale vasculaire controle staat in verband met herstel van de spier pH na stimulatie in ME/CVS. ► Onze resultaten wijzen in de richting van een perifere of systemische oorzaak voor ME/CVS.

Verklarende woordenlijst:

  • functionele MRI (afgekort: fMRI ): een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar wordt gemaakt in een driedimensionaal beeld.
  • macroscopisch: met het blote oog waarneembaar
  • orthostatische intolerantie: verergering van klachten bij het staan die weer afnemen in liggende positie.
  • plantairflexie: wanneer vanuit de neutrale uitgangshouding de voet in het enkel-gewricht gestrekt wordt, oftewel neerwaarts wordt bewogen, z.g. autopedaal indrukken
  • Valsalva-manoeuvre: de neus met duim en wijsvinger dichtknijpen en met gesloten mond blazen, hierbij veranderen hartslag en bloeddruk.

Jiabao He, Kieren G. Hollingsworth, Julia L. Newton, Andrew M. Blamirea.

Cerebral vascular control is associated with skeletal muscle pH in chronic fatigue syndrome patients both at rest and during dynamic stimulation.

NeuroImage: Clinical. Volume 2, 2013, Pages 168–173

http://dx.doi.org/10.1016/j.nicl.2012.12.006 [PDF]

Vertaling ME/cvs Vereniging [PDF]. 

Meer info

http://mecvswetenschap.wordpress.com/2013/02/03/cerebrale-vasculaire-controle-geassocieerd-met-spier-ph-bij-cvs/ 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links