Bron:

| 4527 x gelezen

Op woesdag 7 augustus 2013 kopten verschillende kranten (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg): “Kwart meer Belgen arbeidsongeschikt door psychische aandoening.” De verklaring voor deze sterke stijging van langdurig arbeidsongeschikten door psychische ziekte was volgens de communicatiecel van het RIZIV te verklaren “door het groeiend aantal Belgen met CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom, een ziekte die in de categorie psychische aandoeningen wordt ingedeeld”. De subkop van de journalist liet niets aan de verbeelding over: “CVS in de lift”.

Gevolg van deze stijging is dat steeds meer patiënten met ‘CVS’ (ME wordt door het RIZIV gelijkgesteld met CVS) en/of fibromyalgie geschrapt worden van invaliditeit door het RIZIV waardoor de patiënt financieel in de problemen komt*.

Maar ME en CVS-patiënten zijn door bovenstaande uitspraak voor heel Vlaanderen ook weer kop van Jut gezien het onterechte beeld van ‘CVS als psychische ziekte’ wederom verder in stand gehouden wordt. Laten we duidelijk zijn: Myalgische Encefalomyalitis (ME) of Vermoeidheidssyndroom na virusinfectie valt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder de categorie neurologische ziekten (ICD-10 G93.3).

De Wake Up Call Beweging die opkomt in naam van de patiënten, hield het hier niet bij en schreef zowel Ludwig Moens van de communicatiecel van het RIZIV aan als Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, met een verzoek tot rechtzetting van deze foutieve persmededeling.

Er werd gehoor gegeven aan dit verzoek door Ludwig Moens van het RIZIV, en hierbij zelfs excuses aangeboden aan alle CVS-patiënten. Er werd toegegeven dat de verklaring in de krant niet alleen ongenuanceerd was, maar ook verkeerd.

Er werd uitgelegd dat CVS-patiënten vóór 2010 wel vaak door het RIZIV ingedeeld werden in de categorie psychische aandoeningen. Ook werd gewag gemaakt van het gebruik van het verouderde ICD-9 systeem ipv ICD-10. Er werd beloofd om bij volgende communicaties meer aandacht te geven aan de correctheid én nuancering van de informatie.

Dank aan de Wake Up Call Beweging voor hun succesvolle tussenkomst én dank aan Ludwig Moens van de communicatiecel van het RIZIV voor de rechtzetting en zijn excuses aan de patiënten.


*Gezien het groot aantal geschorste patiënten door het RIZIV organiseert de WUCB een protestactie te Brussel op 26 september 2013 met bijhorende actie Return to Sender voor de thuisblijvers.

2 reacties

  1. Mooi met dank aan betreffende partijen voor hun inzet. Maar inderdaad zou rectificatie in betreffende kranten zeker op zijn plaats zijn. Immers de teerling is weer geworpen door deze foutieve informatie.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Geen Evenementen
Recente Links