Bron:

| 9009 x gelezen

Twee CVS-artsen die de voorbije jaren duizenden patiënten behandeld hebben, werden door de administratieve rechtbank van het Riziv, samen een  sanctie opgelegd van meer  dan 500.000 €. De drs. Francis Coucke, endocrinoloog, en Anne Marie Uyttersprot, neuropsychiater,  moeten niet alleen de voorgeschreven medicatie terugbetalen maar kregen ook nog een boete opgelegd van meer dan 100%.

Het vonnis viel bij verstek omdat beide artsen de rechtbank wraakten. Een van de artsen-magistraten was de voorzitter van de CVS-werkgroep van het Riziv zelf, prof Baeyens, die zich terugtrok. De andere gewraakte arts-magistraat was een advizerend geneesheer van de CM, dr. Bernard Debbaut,  die o.m. zetelt in  het Verzekeringscomité en de Technisch geneeskundige raad. Deze weigerde zich terug te trekken.

De veroordeling van beide artsen was nog voor het onderzoek dat aan de rechtszaak vooraf ging, aangekondigd door de Christelijke en de Socialistische Mutualiteiten.

De zaak kwam er op instigatie van de CM die de voorbije jaren geconfronteerd werd met groeiende onvrede van haar leden over de opgelegde psychotherapie voor de behandeling van CVS, zoals die in de zogenaamde referentiecentra wordt toegepast. Uit een intern rapport van het Riziv was eerder al gebleken dat die gedragstherapie niet tot resultaten leidt. Een rapport van het KCE bevestigde later  die uitkomst.

Beide artsen leggen zich niet neer bij het vonnis en gaan in beroep. “Deze zaak is een doorgestoken kaart,” zegt dr. Uyttersprot. “We hebben rigoureus de criteria van het Riziv toegepast en zijn tot de vaststellling gekomen dat heel wat patiënten lijden aan zeer ernstige comorbide aandoeningen. Wij hebben niet meer dan onze plicht gedaan. Op geen enkele manier hebben we onszelf verrijkt.”

“Hiermee is bewezen dat een arts geen kans heeft op een eerlijke behandeling van zijn zaak,” zegt dr. Coucke. “Het Riziv , dat gestuurd wordt door het grootste ziekenfonds van het land, is rechter en partij en verbergt dit zelfs niet. Wij beschikken over schriftelijke bewijzen dat de veroordeling vastlag. Het zogenaamde onderzoek door het Riziv was een lachertje. ”

Ondanks het beroep is het vonnis onmiddellijk uitvoerbaar.

Eerder had de CM klacht neergelegd bij de Orde van Geneesheren, maar deze had die ongegrond verklaard.

Met deze uitspraak zorgt het Riziv ook voor een precedent want dit betekent dat artsen vanaf nu niet alleen onterecht ontvangen erelonen moeten terugbetalen maar nu ook post factum verplicht opdraaien voor de medicatiekosten die hun patiënten en hun ziekenfonds maken. De voorschriften van de beide artsen waren nochtans telkens goedgekeurd door de adviserende geneesheren van beide ziekenfondsen.

Voor meer informatie: cvs.platform@skynet.be   of 02.7572000

Voor de Engelstalige versie van dit artikel: klik hier.


Andere belangrijke informatie hierover:


Belangrijke oproep

Beste,

 

Dr. Coucke en dr. Uyttersprot worden zwaar gestraft omdat ze ME/CVS patiënten biomedisch behandelen. Samen moeten ze meer dan 500.000 euro betalen. Bijgevoegd vindt u de tekst met uitleg over het vonnis.

We zoeken zoveel mogelijk patiënten die bereid zijn een officiële getuigenis af te leggen over druk, laster en aantijgingen aan het adres van drs Annemie Uyttersprot en Francis Coucke. Patiënten met vragen kunnen zich richten tot cvs.platform@skynet.be.

Ik hoop op jullie steun. Het is belangrijk dat patiënten hun therapieën die ze broodnodig hebben blijven krijgen. Stop dit onrecht, het is ook in uw eigen belang.

Ik verzoek jullie dan ook om deze tekst zoveel mogelijk te verspreiden.

Met vriendelijke groeten,

Kathy Hugaerts

Belgisch Bestuurslid Europese ME Alliantie

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links