Bron:

| 7242 x gelezen

MRI-scan van een brein met links een patiënt met Long COVID en rechts ME/cvs © Griffith University

In een wereldprimeur hebben onderzoekers van de Griffith University een MRI met ultrahoog veld (7 Tesla) gebruikt om te onderzoeken hoe COVID-19 en myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) dezelfde effecten op de hersenstructuur weerspiegelen.

Professor Sonya Marshall-Gradisnik van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) van de Griffith University. © Murray Rix

Dr. Sonya Marshall-Gradisnik, directeur van Griffiths National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases en tevens werkzaam bij het Menzies Health Institute Queensland van de universiteit, zei dat het doel van de studie was de mogelijke overeenkomsten aan te tonen tussen de ME/cvs- en Long COVID-patiënten.

“We hebben de 7T-MRI vooral gebruikt om de hersenstam en zijn subregio’s te onderzoeken, omdat het helpt om hersenstructuren nauwkeuriger te bepalen om afwijkingen te ontdekken die andere MRI’s niet kunnen detecteren”, aldus Dr. Marshall-Gradisnik.

Hoofdauteur Dr. Kiran Thapaliya

Hoofdauteur Dr. Kiran Thapaliya zei dat de 7T-MRI liet zien dat de hersenstam aanzienlijk groter was bij ME/cvs- en Long COVID-patiënten in vergelijking met degenen die niet aan dezelfde aandoeningen leden.

“Het toonde ook vergelijkbare volumes van de hersenstam in de patiënten, wat de reden zou kunnen zijn dat Long COVID-patiënten alle gemeenschappelijke kernsymptomen van ME/cvs vertonen,” zei Dr. Thapaliya.

Dr. Kiran Thapaliya en een patiënt met de ultrahoogveld-MRI (7 Tesla)

“We ontdekten ook dat kleinere volumes van de middenhersenen geassocieerd waren met ernstiger ademhalingsmoeilijkheden bij ME/cvs- en Long COVID-patiënten.

“Daarom zou disfunctie van de hersenstam bij ME/cvs- en Long COVID-patiënten kunnen bijdragen aan hun neurologische, cardiorespiratoire symptomen en bewegingsstoornis.”

De bij het onderzoek gebruikte 7T-MRI is een van de slechts twee in Australië.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Stafford Fox Medical Research Foundation en ME Research UK en de bevindingen ‘Brainstem volume changes in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome and Long COVID patients’ [Veranderingen in hersenstamvolume bij patiënten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom] zijn gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience.

ACHTERGROND:

Studies tonen aan dat tot 43% van de mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2, niet volledig herstellen, en langdurige COVID ontwikkelen in alle cohorten, zelfs bij jonge volwassenen, studenten en kinderen.

Recente studies toonden aan dat 13-58% van de long COVID-patiënten ME/cvs had en dat symptomen zoals hersenmist, vermoeidheid, pijn en autonome disfunctie vergelijkbaar zijn bij ME/cvs- en long COVID-patiënten.

© Emma O’Connor, Griffith University, 14 maart 2023. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.
Link naar origineel persbericht.


Citeren?

Thapaliya K, Marshall-Gradisnik S, Barth M, Eaton-Fitch N and Barnden L (2023) Brainstem volume changes in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome and long COVID patients. Front. Neurosci. 17:1125208. doi: 10.3389/fnins.2023.1125208


Onderzoekers stellen vergelijkbare veranderingen in hersenstructuur vast bij ME/cvs en Long Covid

ABC News bericht over een kleine studie van Griffith University waar wetenschappers een zeer krachtige MRI-scanner gebruikten om de hersenen van 28 volwassenen te vergelijken. 8 mensen hadden Long Covid, 10 hadden ME/cvs, en 10 waren gezonde vrijwilligers. Ze ontdekten overeenkomsten in de grootte van de hersenstam bij mensen met Long Covid en ME/cvs. Hoofdonderzoeker Kiran Thapaliya zei dat deze overeenkomsten kunnen verklaren waarom zij gemeenschappelijke kernsymptomen vertoonden, zoals hersenmist, vermoeidheid, pijn en ademhalingsmoeilijkheden.

Commentaar ME Association

Hoewel dit een kleine studie was, werden significante resultaten gevonden die afwijkingen in het hersenstamvolume aantoonden bij ME/cvs en Long Covid, in het bijzonder:

  • ME/cvs had grotere volumes in verschillende gebieden van de hersenstam (hele en pons) in vergelijking met gezonde controles. De pons bevindt zich aan de basis van de hersenen, tussen de medulla oblongata en de middenhersenen. Het maakt deel uit van de hersenstam en het centrale zenuwstelsel.
  • Long Covid-patiënten hadden ook grotere volumes in verschillende gebieden van de hersenstam, dit waren: gehele hersenstam, pons en superieure cerebellaire pedunkel in vergelijking met gezonde controles.
  • Er werden geen significante verschillen gevonden tussen de hersenvolumes bij ME/cvs en Long Covid, wat wijst op vergelijkbare afwijkingen in de hersenstam.
  • Hersenstamvolumes waren ook gecorreleerd aan symptomen, zoals pijn en ademhalingsmoeilijkheden.

Er zijn niet veel negatieve punten aan te wijzen in de opzet van de studie. Het is echter jammer dat er een enorm onevenwicht was tussen vrouwen en mannen, bijvoorbeeld in de gezonde controlegroep waren er 7 vrouwen tegen 3 mannen. Met zo’n kleine steekproefomvang zou de kracht van de studie kunnen worden verbeterd door slechts één geslacht te gebruiken, of een minder onevenwichtige verhouding. Longitudinale veranderingen zouden ook interessant zijn, vooral omdat de duur van de ziekte bij ME/cvs en Longcovid verschilt.

© ME Association, 14 maart 2023. Vertaling ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links