Bron:

| 3090 x gelezen

Sasha Nimmo, ME Australia, 21 januari 2019

Een recente studie van Australische tieners met chronisch vermoeidheidssyndroom vond dat CVS de ontwikkeling van academische, cognitieve en sociale vaardigheden beïnvloedde. Leerlingen met CVS misten gemiddeld 42% van de lessen in een semester, 37% meer dan hun gezonde leeftijdsgenoten. De studie adviseert dat het schoolpersoneel bijscholing krijgt over chronisch vermoeidheidssyndroom en de impact ervan op leerlingen.

Wetenschappers uit Melbourne, onder leiding van Dr. Sarah Knight, aan het Murdoch Children’s Research Institute, bestudeerden 39 tieners met chronisch vermoeidheidssyndroom en 28 controlepersonen. Onderzoekers verzamelden subjectieve en objectieve metingen over functioneren op school, plus vermoeidheid en emotionele symptomen.

De studie, gepubliceerd in Frontiers in Pediatrics (Pediatric Neurology) bestudeerde participatie op school, academische prestaties en ‘betrokkenheid op school’ bij leerlingen met chronisch vermoeidheidssyndroom (pediatrische definitie van Jason et al., 2006) tussen 13 en 17 jaar. De auteurs erkennen dat de studie mogelijk niet representatief is aangezien deelnemers gerekruteerd werden uit The Royal Children’s Hospital in Melbourne en de persoon naar het ziekenhuis moest komen voor academische beoordeling. Daarom werden degenen die te ziek waren om naar het ziekenhuis te komen, niet in de studie opgenomen, noch diegenen met milde gevallen die behandeld werden door hun huisarts. De kleine steekproefgrootte werd ook erkend, samen met het feit dat de deelnemers afkomstig waren uit families met hoge sociaaleconomische status.

De schoolafwezigheid bij leerlingen met CVS was gemiddeld 42%, terwijl dat in de controlegroep 5% was. Een grotere ernst van vermoeidheid was geassocieerd met lagere aanwezigheid op school, levenskwaliteit en participatie, maar niet met academische prestaties. Er was slechts 6% verschil in academische prestaties.

“Het schoolpersoneel zou professionele bijscholing moeten krijgen om meer inzicht te krijgen in CVS en welke impact dit kan hebben op het functioneren van leerlingen op school. Gezien de unieke noden van elke jongere, evenals grote verschillen tussen scholen, zal op maat gemaakte en geïndividualiseerde schoolplanning cruciaal zijn, die niet alleen de schoolaanwezigheid aanpakt, maar ook strategieën om de impact van de ziekte te minimaliseren op schoolgerelateerde levenskwaliteit, participatie op school, betrokkenheid op school en academische resultaten.”

De auteurs zeiden dat “de impact die CVS heeft op het functioneren op school jongeren een verhoogd risico geeft op slechte aanpassing op de lange termijn op een reeks belangrijke ontwikkelingsgebieden.”Tabel 3. Gemiddelde verschillen tussen de CVS-groep en controles wat betreft functioneren op school, vermoeidheid en emotionele symptomen. © Knight et al., 2018.

De studie werd gefinancierd door de Mason Foundation en Victorian Government’s Infrastructure Grant.

Lees de volledige paper.

© ME Australia. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.


Functioneren op school bij adolescenten met chronisch vermoeidheidssyndroom

Front. Pediatr., 16 October 2018 | https://doi.org/10.3389/fped.2018.00302

Sarah Jenette Knight, Jennifer Politis, Christine Garnham, Adam Scheinberg and Michelle Anne Tollit

Achtergrond

Het is wel bekend dat jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) grotere afwezigheid op school ervaren in vergelijking met gezonde jongeren. Er is minder bekend over andere belangrijke aspecten van functioneren op school zoals participatie op school, betrokkenheid op school, en academische prestaties bij leerlingen met CVS. De doelstelling van deze studie was om het functioneren op school als een veelzijdig concept te vergelijken tussen adolescenten met CVS en gezonde leeftijdsgenoten. We onderzochten ook of ziektefactoren geassocieerd waren met het functioneren op school bij jongeren met CVS.

Methoden

Negenendertig deelnemers met CVS en 28 gezonde controles (tussen 13 en 17 jaar) voltooiden een reeks subjectieve en objectieve metingen van functioneren op school, evenals metingen van vermoeidheid en emotionele symptomen.

Resultaten

Adolescenten met CVS vertoonden significant meer afwezigheid op school, evenals slechtere schoolgerelateerde levenskwaliteit, verminderde participatie op school, slechtere betrokkenheid met school, en verminderde academische prestatie. De ernst van vermoeidheid en emotionele symptomen waren significant geassocieerd met de meeste aspecten van functioneren op school.

Conclusies

Jongeren met CVS hebben een verhoogd risico op slechter functioneren op school op vlak van een reeks indicatoren die verder gaan dan afwezigheid op school.

© Knight et al., 2018. Vertaling ME-gids.

Citeren?

Knight SJ, Politis J, Garnham C, Scheinberg A and Tollit MA (2018). School Functioning in Adolescents With Chronic Fatigue Syndrome. Frontiers in Pediatrics, 6:302. doi: 10.3389/fped.2018.00302

[HTML] [PDF]

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
24 apr
24/04/2024    
09:30 - 12:00
Dr. Putrino and Dr. Wood will explain their ongoing research and the current study, which has high potential to generate new knowledge and to help [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Recente Links