Bron:

| 3775 x gelezen

Persbericht

Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael

Gepubliceerd op 13/09/2013


Hoort bij Ministerraad van 13 september 2013

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx een ontwerp van koninklijk besluit dat de voorwaarden vastlegt voor de ingang, het behoud en het intrekken van het statuut chronische aandoening dat de wet van 27 december 2012 inzake de toegankelijkheid van de gezondheidszorg heeft ingesteld.

Er wordt voorgesteld dat het statuut:

 • automatisch wordt toegekend door het ziekenfonds waarbij de rechthebbende is aangesloten of ingeschreven, op basis van een financieel criterium (300 euro gezondheidsuitgaven over 8 opeenvolgende trimesters) of op basis van het voordeel van de forfaitaire toelage voor de hoge gezondheidsuitgaven (forfait chronisch zieke)
 • wordt toegekend op basis van een door een geneesheer-specialist opgemaakt attest dat bevestigt dat de rechthebbende aan een zeldzame of weesziekte lijdt (een ziekte die een beperkt aantal personen treft in vergelijking met de algemene bevolking, hetzij één persoon op 2000)

De begunstigden van het statuut genieten thans de volgende voordelen: verplichte toepassing van de derdebetaler (1 januari 2015) en de verlaging met 100 euro van het grensbedrag van de remgelden van het maximum aan te rekenen bedrag wanneer een gezinslid gedurende twee opeenvolgende jaren een bepaald niveau van remgelden bereikt (1 januari 2013).

© Presscenter.org

3 reacties

 1. statuut ‘chronisch zieke’
  Beste Annac,

  Dit is een artikel voor Belgische patiënten.

  Wanneer patiënten bv. hoge gezondheidsuitgaven hebben (zie bedragen hierboven), dan wordt automatisch het statuut ‘chronisch zieke’ toegekend.
  Dit statuut geeft dan op zijn beurt weer voordelen zoals verplicht derdebetalersregeling bij een (huis)arts (dit betekent enkel het remgeld betalen ipv nu volle pot en dan later na indienen getuigschrift geld terug recupereren)

  Dit was eerder niet het geval. Want bv. ME en CVS patiënten werden voorheen zeker niet altijd (vaak zelfs niet) erkend als ‘chronisch zieke’ omdat ze tussen de mazen van het net vielen inzake de vroegere geldende voorwaarden.

  Door deze nieuwe regeling zouden meer ME en CVS patiënten (en uiteraard ook andere chronisch zieken) terecht erkend moeten worden als chronisch zieke, met bijhorend financieel voordeel.

  Het is misschien nog niet helemaal duidelijk maar het systeem van ziekenfondsen zit in België anders ineen dan in Nederland.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links