Bron:

| 5745 x gelezen

Op de facebookpagina van Justice for Karina Hansen (J4KH) verscheen volgende bericht: “We werden volgende persbericht van Rebecca Hansen toegestuurd, voorzitster van de ME Vereniging Denemarken.”

Strijd over diagnose leidt tot hoorzitting

Wie beslist er eigenlijk of een ziekte door iets fysieks of iets psychisch veroorzaakt wordt? Mogen psychiaters zomaar het recht hebben patiënten vast te laten zetten en ze te verplichten tot een psychologische behandeling als ze het niet eens zijn met een lichamelijk diagnose? 

Een geschil over de oorzaak en de behandeling van de ziekte van een jonge vrouw draaide er op uit dat zij op 12 februari 2013 met geweld aan de zorg door haar ouders werd onttrokken. De psychiaters die daarvoor verantwoordelijk waren, beweren dat zij mentaal ziek is (aan een somatoforme ziekte lijdt), terwijl de artsen en haar ouders volhouden dat zij een lichamelijke, neurologische ziekte heeft die ME heet. De jonge Deense vrouw, Karina Hansen, is nog steeds tegen haar wil opgenomen en ondergaat gedwongen behandelingen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor ME-patiënten[i]. Karina’s zus meldt dat het veel slechter met Karina gaat dan voor haar opname. Het verhaal over Karina kunt u lezen op:

http://www.prohealth.com/library/showArticle.cfm?libid=18739&site=articles

Dit verhitte conflict is onderwerp van gesprek tijdens een officiële hoorzitting in het Deense parlement in Kopenhagen, op woensdag 19 maart a.s.[ii]

De psychiaters die belast zijn met de zorg voor Karina werken bij de onderzoekskliniek voor functionele stoornissen en psychosomatiek in Aarhus, Denemarken.[iii] Die kliniek heeft zoveel ontevredenheid bij patiënten gewekt dat zestien patiëntenverenigingen hebben verzocht er een onderzoek naar in te stellen. Nu is er dus een hoorzitting gepland en staat gepland dat Karina’s advocaat haar zaak presenteert. Onder de andere sprekers zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de andere aandoeningen die in deze kliniek met louter psychologische methodes worden behandeld, waaronder whiplash, fibromyalgie, PBS, PMS, chronische bekkenpijn enz.

Een Deense Justina Pelletier?

Het verhaal van Karina Hansen kent veel parallellen met het verhaal van de Amerikaanse tiener Justina Pelletier. Allebei de meisjes werden vorig jaar februari gedwongen opgenomen, en van allebei werden beide ouders beschuldigd van mishandeling van hun dochter door het opvolgen van medische adviezen van experts op het gebied van de ziekte van de meisjes. Justina lijdt aan een ziekte van de mitochondriën. In beide gevallen weigerden de met hun zorg belaste psychiaters een second opinion toe te staan. En in beide gevallen zijn de mensenrechten van zowel de patiënten zelf als van de ouders volslagen genegeerd.

Het verhaal van Justina zal worden gedaan in de show van dr. Phil [iv] van vandaag, 17 maart. Karina’s casus zal worden besproken tijdens de open hoorzitting in het Deense parlement op 19 maart. De hoorzitting zal in livestream te volgen zijn en later op YouTube worden gezet. Hij zal in het Deens zijn, maar een Engelstalige verklaring over deze hoorzitting zal binnen een week worden gepubliceerd.

Rebecca Hansen – ME Association, Denmark – reh@me-foreningen.dk


Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links