Bron:

| 1958 x gelezen

ME Research UK, 11 juni 2016Rachel geflankeerd door haar supervisors Dr. Claire Hutchinson en Dr. Kevin Paterson

Problemen met de ogen en het gezichtsvermogen komen vaak voor bij mensen met ME/cvs, maar wetenschappelijk onderzoek is schaars geweest. Om het evenwicht terug te herstellen, hebben ME Research UK en de Ierse ME Trust de Vision and Language Research Group opgericht aan de Universiteit van Leicester, om experimenten uit te voeren om visusgerelateerde symptomen bij de ziekte te identificeren en kwantificeren, en tot op heden hebben de onderzoekers verschillende wetenschappelijke papers gepubliceerd die een scala aan visuele beperkingen rapporteren. 

In twee robuuste wetenschappelijke papers heeft de groep aan de Universiteit van Leicester ten eerste aangetoond dat ME/cvs-patiënten slechter presteren dan gematchte controles, met betrekking tot drie specifieke aspecten van het gezichtsvermogen; en ten tweede, dat disfunctie van de oogbewegingen een prominent kenmerk is. In een derde studie gebruikten zij de nieuwe De Paul Symptom Questionnaire om de visusgerelateerde symptomen te kwantificeren, en vonden daarbij dat de meeste ME/cvs-patiënten een bepaalde mate van overgevoeligheid vertoonden voor fel licht, niet in staat waren om hun blik en/of aandacht te richten, en oogpijn ervoeren.

Rachel Wilson, een MPhil studente aan het Departement van Leicester, heeft onlangs haar thesis over dit onderwerp voltooid, en de volledige tekst (pdf; 176 pagina’s) kan nu gedownload worden. De samenvatting wordt hieronder gegeven en in haar dankbetuigingen zegt Rachel: “Ik zou ook de ME/cvs-gemeenschap willen bedanken voor hun vriendelijke ondersteuning tijdens het project. Zonder dit zou het project niet mogelijk zijn geweest. Ik ben speciale dank verschuldigd aan de patiënten die tijd maakten om de reis naar Leicester te maken, met wie ik het oprechte plezier had te werken. Ik zou ook ME Research UK willen bedanken voor het verschaffen van de subsidie om het project te kunnen uitvoeren, en aan de School of Psychology voor het financieren van mijn masteropleiding.” Het werk uit een gedeelte van haar thesis werd onlangs gepubliceerd (lees meer) en verdere publicaties worden verwacht.

Leicester Research Archive: Reading between the lines of visual discomfort and Myalgic Encephalomyelitis (ME) and Chronic Fatigue Syndrome (CFS)

Samenvatting

ME/cvs is een invaliderende aandoening die ten minste 250.000 mensen treft in het Verenigd Koninkrijk. Deze aandoening heeft een aantal invaliderende symptomen waaronder postexertionele vermoeidheid, cognitieve stoornissen, en griepachtige symptomen. Echter, met een nog niet opgeloste etiologie, controversiële diagnose, en geen duidelijke behandeling, is het belangrijk dat potentiële klinische kenmerken worden geïdentificeerd en onderzocht.

Visuele symptomen worden vaak door patiënten gerapporteerd, en er is nu een groeiende hoeveelheid literatuur om dit experimenteel te ondersteunen. Desondanks is er slechts weinig onderzoek dat precies onderzoekt hoe deze visuele symptomen het dagelijkse leven voor mensen met ME/cvs beïnvloeden. Dit is vooral het geval bij leesactiviteiten. Het doel van de experimenten in deze thesis was om visusgerelateerd lezen te onderzoeken bij ME/cvs-patiënten.

De resultaten tonen aan dat het ongemak bij het visusgerelateerd lezen bij ME/cvs waarschijnlijk geen functie is van verminderde oculaire motorische functie bij het lezen of een slechtere oplettendheid bij het lezen. Echter, de ME/cvs-patiënten vertoonden verhoogde niveaus van patroongerelateerde visuele stress. Gezien het feit dat de tekst ruimtelijk gezien een patroon weergeeft van prikkels, die verstoringen kunnen veroorzaken door visuele stress bij degenen die daar overgevoelig voor zijn, zou dit de oorzaak kunnen zijn van enkele van de visuele symptomen die worden ervaren tijdens het lezen bij mensen met ME/cvs. Deze bevindingen worden besproken in relatie tot mogelijke therapeutische interventies en er wordt gesuggereerd dat toekomstig, meer gericht onderzoek vereist is om de bevindingen uit te breiden.

© ME Research UK. Vertaling Meintje, redactie ME-gids.


Lees ook

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links