Bron:

| 489 x gelezen

David Tuller © Anil van der Zee

2 februari 2023.

Update, 3 februari:

Na minder dan 24 uur werd onze brief afgewezen door het tijdschrift. Dit bericht ontving ik:

Geachte Dr. Tuller,

Dank u voor uw recente inzending voor The Lancet Respiratory Medicine. We hebben nu tijd gehad om uw manuscript te bestuderen en helaas hebben we in dit geval besloten het niet te publiceren omdat we beperkte ruimte hebben in het tijdschrift en uw artikel geen voorrang kunnen geven boven andere brieven die we in de pijplijn hebben.

Hoewel deze beslissing niet positief was, dank ik u voor uw belangstelling voor het tijdschrift en hoop ik dat dit u er niet van weerhoudt ons in de toekomst opnieuw te overwegen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Emma Grainger

Hoofdredacteur The Lancet Respiratory Medicine

**********

Vorige maand publiceerde The Lancet Respiratory Medicine een commentaar genaamd “Een nieuw paradigma is nodig om langdurige COVID te verklaren.” Dit “nieuwe paradigma” is niet verrassend hetzelfde oude paradigma dat al tientallen jaren wordt toegepast op ME- en cvs-patiënten. Dat paradigma werd natuurlijk ontkracht en in diskrediet gebracht – ook al lijken veel mensen zich nog niet bij die realiteit neer te leggen.

Het tijdschrift heeft al een paar brieven die op het commentaar reageren, afgewezen. Ik heb er net nog een ingediend, namens mijzelf en Sarah Tyson, hoogleraar revalidatie in de Division of Nursing, Midwifery & Social Work van de Universiteit van Manchester. Ik heb hem ook op een preprint server geplaatst, en deel hem hieronder.

**********

Aan de redactie:

De auteurs van “A new paradigm is needed to explain Long COVID” (“Een nieuw paradigma is nodig om langdurige COVID te verklaren.”) suggereren dat Long Covid grotendeels een “functionele” stoornis is die wordt toegeschreven aan pandemiegerelateerde stress, angst, depressie en een groot aantal bijkomende factoren die geen verband houden met pathofysiologische processen.[1] Het spreekt vanzelf dat psychologische toestanden en sociale en omgevingsomstandigheden een grote invloed kunnen hebben op de gezondheidstoestand en onderliggende gezondheidsproblemen verergeren. Bovendien gaan psychische stoornissen vaak gepaard met somatische klachten zoals vermoeidheid en pijn. Maar dat is iets heel anders dan beweren – zonder legitiem of geldig bewijs – dat miljoenen mensen met verwoestende en langdurige handicaps ervaren wat de auteurs “functionele” klachten noemen, voornamelijk veroorzaakt door stemmingsstoornissen. In plaats van dat deze stoornissen de oorzaak zijn van de wereldwijde golf van levensveranderende symptomen, kunnen ze beter gezien worden als een frequent gevolg van de ervaring van het hebben van een slecht begrepen en vaak gekleineerde ziekte.

Langdurige Covid is een heterogeen verschijnsel met meerdere symptomen die via een reeks fysiologische routes worden veroorzaakt, zoals blijkt uit het opkomende onderzoek. [2] Het zou niet gerechtvaardigd zijn om één enkele verklaring te verwachten voor de vele verschijningsvormen van Long Covid. Ter ondersteuning van hun standpunt wijzen de auteurs echter op het ontbreken van “een allesomvattend pathofysiologisch mechanisme”. Dit is een stropopredenering. Geen enkele redelijke onderzoeker heeft het bestaan voorgesteld van “een allesomvattend, pathofysiologisch mechanisme” dat verantwoordelijk is voor het genereren van het hele spectrum van long Covid-symptomen.

De auteurs verwerpen pogingen om pathofysiologische verklaringen te zoeken voor de lichamelijke symptomen van patiënten met de vermoeide beschuldiging dat deze benadering “dualistisch” denken vertegenwoordigt. Als alternatief stellen ze grootse theorieën voor over “functionele” etiologieën en verwachten ze blijkbaar dat anderen deze onbewezen speculaties omarmen – een verwachting die een zekere mate van arrogantie suggereert. Het is gewoonweg te vroeg voor onderzoekers om gezaghebbende antwoorden te geven op een fenomeen dat zo complex en gevarieerd is als de langetermijngevolgen van een coronavirusinfectie en acute COVID-19. Als het gebied van postvirale ziekte decennia lang niet tientallen jaren was verwaarloosd, en patiënten met ME/cvs en aanverwante aandoeningen niet waren genegeerd en mishandeld, zouden we nu misschien veel meer begrijpen over de medische uitdagingen waarmee long Covid-patiënten worden geconfronteerd.

David Tuller
Senior Fellow in Public Health and Journalism
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley Sarah Tyson

Sarah Tyson
Professor of Rehabilitation
Division of Nursing, Midwifery & Social Work
School of Health Sciences
University of Manchester

 [1] Saunders C, Sperling S, Bendstrup E. A new paradigm is needed to explain long COVID. Lancet Respiratory Medicine 2023;11; 2:e12. DOI: 10.1016/S2213-2600(22)00501-X

[2] Davis HE, McCorkell L, Vogel JM, Topol EJ. Long COVID: major findings, mechanisms and recommendations. Nature Reviews Microbiology 2023; Jan 13:1-14. DOI: 10.1038/s41579-022-00846-2

© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.


Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links