Bron:

| 839 x gelezen

De studie ontdekte overeenkomsten in het disfunctioneren van het immuunsysteem als een potentiële biomarker bij mensen die leven met langdurige COVID en myalgische encefalomyelitis/chronischevermoeidheidssyndroom.

Persbericht.

Een studie onder leiding van virale immunologen Dr. Liisa Selin, PhD, en Anna Gil, PhD, van de UMass Chan Medical School, ontdekte overeenkomsten in de disfunctie van het immuunsysteem als een potentiële biomarker bij mensen die leven met langdurige COVID en myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Het onderzoek introduceerde ook een nieuwe behandeling en een methode om effectieve behandelingsinterventies op te sporen. Het onderzoek is online gepubliceerd in Brain, Behavior & Immunity.

Dr. Selin, hoogleraar pathologie, en Dr. Gil, docent pathologie, hebben gewerkt aan het begrijpen van het verband tussen langdurige COVID en ME/cvs en hun overlappende symptomen, zoals slopende, niet-aflatende uitputting en een verslechtering na fysieke of cognitieve inspanning, een symptoom dat bekend staat als postexertionele malaise. In de nieuwe studie identificeerden onderzoekers een set CD8 T-cel-cytokinebiomarkers die de langdurige COVID- en ME/cvs-patiëntengroepen onderscheidden van de controlegroep. CD8 T-cellen zijn een belangrijke immuuncel in de strijd tegen virale infecties en kanker door speciale cytokinen aan te maken. Afhankelijk van hun type, samenstelling en context kunnen cytokinen de immuun- en ontstekingsreacties van het lichaam op infectieziekten en andere aanvallen helpen of belemmeren. Volgens het onderzoek hadden mensen met langdurige COVID en ME/cvs disfunctionele CD8 T-cellen, waardoor hun vermogen om de nuttige cytokinen te produceren, afnam. Deze disfunctie werd in verband gebracht met symptomen zoals uitputting en cognitieve stoornissen.

Voorlopige resultaten van een kleine, retrospectief beoordeelde groep die werd behandeld met het nieuwe middel Inspiritol, toonden een verbetering in de CD8 T-celfunctie die parallel liep met de rapporten van patiënten over verminderde symptomen, waaronder vermoeidheid en cognitieve problemen in de loop van de behandeling.

“Dit werk betekent een grote vooruitgang in het helpen karakteriseren van langdurige COVID en ME/cvs, en, mogelijk, het meten van de effectiviteit van veelbelovende behandelingen. Bijkomende studies, waaronder grote en versnelde klinische studies van behandelingen, moeten worden uitgevoerd om onze bevindingen verder te valideren,” zei Selin.

Lees de hele onderzoekspaper online in Brain, Behavior & Immunity Health.

© UMass Chan Medical School, 1 februari 2024.

Persbericht verspreid via EurekAlert.


WETENSCHAPPELIJK TIJDSCHRIFT

Brain Behavior & Immunity – Health

METHODE VAN ONDERZOEK

Observationele studie

ONDERWERP VAN ONDERZOEK

Mensen

TITEL ARTIKEL

Identification of CD8 T-cell dysfunction associated with symptoms in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS) and Long COVID and treatment with a nebulized antioxidant/anti-pathogen agent in a retrospective case series [Identificatie van CD8 T-celdisfunctie geassocieerd met symptomen bij myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) en Long COVID en behandeling met een vernevelbaar antioxidant/antipathogeenmiddel in een retrospectieve casusreeks]

PUBLICATIEDATUM ARTIKEL

27-dec-2023

TYPE ONDERZOEK

Gepeerreviewde publicatie van UMass Chan Medical School


Identificatie van CD8 T-celdisfunctie geassocieerd met symptomen bij myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) en Long COVID en behandeling met een vernevelbaar antioxidant/antipathogeenmiddel in een retrospectieve casusreeks

Hoogtepunten

  • Zowel langdurige COVID- als ME/cvs-patiënten hebben disfunctionele CD8 T-cellen met ernstige tekortkomingen in de productie van IFNg en TNFa.
  • Immuundeficiëntie en gezondheid verbeteren na behandeling met vernevelbare antioxidant, antipathogeen en immuunmodulerend middel.
  • Nuttige nieuwe biomarker, CD8 T-celdisfunctie, helpt bij diagnose en het volgen van de respons op potentiële nieuwe behandelingen.

Achtergrond

Patiënten met postacute gevolgen van infectie met het Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) (PASC, d.w.z. Long COVID) hebben een symptomencomplex dat sterk lijkt op veel kenmerken van myalgische encefalomyelitis/chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs), wat suggereert dat ze sommige aspecten van de pathogenese van deze vergelijkbare aandoeningen delen. ME/cvs is een complexe ziekte die invloed heeft op talrijke orgaansystemen en biologische processen en wordt vaak voorafgegaan door een infectieachtige episode. Er wordt verondersteld dat de chronische ziekteverschijnselen het gevolg kunnen zijn van een veranderde gastheerrespons op infectie of het onvermogen om ontstekingen op te lossen, zoals wordt gerapporteerd in langdurige COVID. De immunopathogenese van beide aandoeningen wordt nog steeds slecht begrepen. Hier tonen we gegevens die suggereren dat langdurige COVID en ME/cvs het gevolg kunnen zijn van een afwijkende respons op een immunologische triggerachtige infectie, resulterend in een ontregeld immuunsysteem met CD8 T-celdisfunctie die doet denken aan sommige aspecten van T-celklonale uitputting, een fenomeen dat geassocieerd wordt met oxidatieve stress. Omdat er dringend behoefte is aan diagnostische middelen en behandelingsstrategieën voor deze twee verwante invaliderende aandoeningen, hebben we hier, in een retrospectieve casusreeks, ook een potentiële vernevelbare antioxidant/antipathogeenbehandeling geïdentificeerd die bewijs heeft van een goed veiligheidsprofiel. Dit vernevelbare middel bestaat uit vijf ingrediënten waarvan eerder is gerapporteerd dat ze afzonderlijk oxidatieve stress verminderen, NF-κB-signalering afzwakken en/of rechtstreeks pathogenen, waaronder virussen, remmen. Toediening van deze behandeling door middel van een vernevelaar resulteert in een snelle toegang tot de longen van kleine doses goed bestudeerde antioxidanten en middelen met een antipathogeen potentieel; componenten van dit vernevelde middel worden waarschijnlijk ook systemisch gedistribueerd, met de mogelijkheid om het centrale zenuwstelsel binnen te dringen.

© Gil et al., 2024.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links