Bron:

| 3282 x gelezen

Solve ME/CFS Initiative, 22 februari 2018

Opvallend onderzoek

Wat je moet weten

 • Deze paper gebruikt medische gegevens om retrospectief de uitkomst te analyseren van een chirurgische interventie ter verwijding het ruggenmergkanaal in de nek van drie vrouwelijke ME/cvs-gevallen.
 • De patiënten waren goed gekarakteriseerd voor ME/CVS, vertoonden tekenen van orthostatische intolerantie (OI), en later werd vastgesteld dat ze cervicale spinale stenose hadden (vernauwing van het spinaal kanaal in de nek)
 • De operatie ging gepaard met een verbetering in symptomen van myelopathie (disfunctie van het ruggenmergkanaal), globale ME/cvs-symptomen en algeheel functioneren.
 • Hoewel het een analyse van een beperkte reeks gevallen betreft, draagt dit werk bij aan bewijs van de biomechanische en neurologische disfunctie bij ME/CVS en benadrukt het het belang van zorgvuldig neurologisch onderzoek bij de mensen die voldoen aan de criteria voor ME/CVS.

Cervicale spinale stenose is de vernauwing van het wervelkanaal in de cervicale (nek-)wervelkolom. De resulterende vernauwing van de zenuwen en het ruggenmerg van de nek kan resulteren in cervicale myelopathie (disfunctie van het ruggenmerg). Deze aandoening zorgt voor een verscheidenheid aan symptomen, waaronder pijn, gevoelloosheid, en zwakte in de nek of ledematen en coördinatieproblemen. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen compressieve cervicale myelopathie en stoornissen in het functioneren van het autonoom zenuwstelsel, of dysautonomie, een aandoening die frequent beschreven is in verband met ME/CVS.

Een nieuwe retrospectieve analyse in het Journal of Translational Medicine, geschreven door een onderzoeksteam aan de Johns Hopkins Medicine, kijkt naar een gevallenreeks van drie jonge vrouwen met ME/CVS die fysiologische en functionele verbetering ervoeren na decompressiechirurgie om het spinaal kanaal in de nek te verwijden. Alle drie de deelnemers voldeden aan de Fukuda-criteria, Canadese criteria en de diagnostische criteria van Institute of Medicine (IOM) voor ME/CVS en vertoonden tekenen van orthostatische (posturale) intolerantie. De gevallen werden gekenmerkt als matige ME/CVS met symptomen die niet te behandelen waren met andere vormen van medisch management, waarvan ook werd vastgesteld dat ze cervicale spinale stenose hadden. De patiënten werden geëvalueerd via scores voor gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit en vergelijkbare metingen van hartslag tijdens orthostatische stress zowel voor als na de operatie.

De chirurgische interventie was geassocieerd met een merkbare verbetering in myelopathische symptomen, activiteitenniveaus en algemene ME/CVS-symptomen, evenals het verdwijnen van duizeligheid als problemen met de bloedsomloop. Dr. Peter Rowe, hoofdauteur van de paper en lid van de Adviesraad voor Onderzoek van het SMCI, merkte op:

“Wat ons opviel was de lange tijd die nodig was om de diagnose van cervicale stenose te stellen bij deze drie jonge vrouwen, door de overlap met ernstige ME/CVS-symptomen, en de indrukwekkende verbetering in algehele functie vrij snel na de chirurgische ingreep. Alle personen maken het nog steeds erg goed.

Dit was een kleinschalige beschrijvende studie die patiënten analyseerde die dezelfde interventie kregen zonder een vergelijkingsgroep – dus wat kunnen we redelijkerwijs concluderen? Dr. Rowe suggereert het volgende: “de aandacht die de paper trekt op hoe belangrijk het is om te denken aan cervicale myelopathie bij degenen die voldoen aan de criteria voor ME/CVS, het belang van zorgvuldig neurologisch onderzoek om tekenen van cervicale myelopathie te evalueren, en ook het belang van aandacht te schenken aan een familiegeschiedenis van cervicale stenose. Vergelijkbare bevindingen werden in het verleden benadrukt door Dr. Dan Heffez bij degenen met fibromyalgie, en deze paper breidt deze waarnemingen uit door mensen in te sluiten die meer prominent vermoeidheid en postexertionele malaise hebben dan pijnsymptomen.”

De waargenomen verbeteringen na de chirurgische behandeling suggereren een neurologische basis van veel van hun ME/CVS-symptomen en de timing versterkt een aanname van causaliteit bij deze drie vrouwen. Dr. Rowe kwalificeert de resultaten met het feit dat “we duidelijk willen zijn dat we niet opperen dat cervicale stenose een veel voorkomende aandoening is bij mensen met ME/CVS. Dat gezegd zijnde, hebben we echt geen goede gegevens over de prevalentie van afwijkingen aan de cervicale wervelkolom bij ME/CVS-patiënten, vooral over degenen die niet verbeteren. Dit werk draagt bij aan de groeiende hoeveelheid werk die de impact van biomechanische en neurologische disfunctie bij ME/CVS benadrukt.”

Bron: Peter C. Rowe, Colleen L. Marden, Scott Heinlein, Charles C. Edwards II (2018). Improvement of severe myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome symptoms following surgical treatment of cervical spinal stenosis. J Transl Med. 16:21 DOI: https://doi.org/10.1186/s12967-018-1397-7 [Verbetering van ernstige symptomen van myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom na chirurgische behandeling van cervicale spinale stenose.]

© Solve ME/CFS Initiative. Vertaling zuiderzon, redactie abby, ME-gids.


Improvement of severe myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome symptoms following surgical treatment of cervical spinal stenosis

Peter C. Rowe, Colleen L. Marden, Scott Heinlein and Charles C. EdwardsII

Journal of Translational Medicine 201816:21

https://doi.org/10.1186/s12967-018-1397-7

Received: 14 November 2017 | Accepted: 24 January 2018 | Published: 2 February 2018

Abstract

Background

Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS) is a potentially disabling disorder. Little is known about the contributors to severe forms of the illness. We describe three consecutive patients with severe ME/CFS whose symptoms improved after recognition and surgical management of their cervical spinal stenosis.

Methods

All patients satisfied clinical criteria for ME/CFS and orthostatic intolerance, and were later found to have cervical spinal stenosis. Overall function was assessed before and after surgery using the Karnofsky score and the SF-36 physical function subscale score.

Results

Neurological findings included > 3+ deep tendon reflexes in 2 of 3, a positive Hoffman sign in 2 of 3, tremor in 2 of 3, and absent gag reflex in 1 of 3. The cervical spine canal diameter in the three patients ranged from 6 to 8.5 mm. One had congenital cervical stenosis with superimposed spondylosis, and two had single- or two-level spondylosis. Anterior cervical disc replacement surgery in two patients and a hybrid anterior cervical disc fusion and disc replacement in the third was associated with a marked improvement in myelopathic symptoms, resolution of lightheadedness and hemodynamic dysfunction, improvement in activity levels, and improvement in global ME/CFS symptoms.

Conclusions

The prompt post-surgical restoration of more normal function suggests that cervical spine stenosis contributed to the pathogenesis of refractory ME/CFS and orthostatic symptoms. The improvements following surgery emphasize the importance of a careful search for myelopathic examination findings in those with ME/CFS, especially when individuals with severe impairment are not responding to treatment.

Keywords

Cervical stenosisCervical myelopathyChronic fatigue syndromeMyalgic encephalomyelitisPostural tachycardia syndromeOrthostatic intolerance

Citeren?

Rowe PC, Marden CL, Heinlein S, Edwards II CC, 2018. Improvement of severe myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome symptoms following surgical treatment of cervical spinal stenosis. Journal of Translational Medicine, 16: 21. https://doi.org/10.1186/s12967-018-1397-7

[HTML] [PDF]

© Rowe et al., 2018

2 reacties

 1. Er gebeurt zo veel bij zo’n operatie. Waardoor precies namen de klachten af?

  Als je in de nek gaat opereren dan maak je de boel daar los. Daardoor kan het slijm van de slijmcirculatie beter stromen. Hierdoor nemen de klachten van CVS af.
  Laat de cervicale stenose de reden voor operatie zijn en blijven!! En niet CVS/ME, want het blijven riskante operaties.
  Citaat: “Dr. Rowe kwalificeert de resultaten met het feit dat “we duidelijk willen zijn dat we niet opperen dat cervicale stenose een veel voorkomende aandoening is bij mensen met ME/CVS.”
  Ze kunnen dus niet zeggen dat er een verband is tussen CVS/ME en cervicakle stenose.
  Maar dat hij het vergelijkt/onderzoekt en erover schrijft, betekend wel dat hij het serieus neemt.
  Pas als ze mij serieus gaan nemen, dan kunnen we echt resultaten gaan boeken…
 2. Spinale stenose
  Ik heb ME en ook spinale stenose. Met chiropractie en triggerpoint massage heb ik geen last meer van tintelingen. Toch wil ik graag mijn opties weten wb een evt. operatie. Wat is raadzaam?

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links