Bron:

ME-Gids.net Leden

| 15072 x gelezen

Enkele geëngageerde ME/CVS patiënten starten op persoonlijk initiatief met een sensibiliseringscampagne om meer aandacht voor ME te vragen en zullen in de komende weken mails verzenden naar politici, wetenschappers, medici en media. 

In een volgende fase wordt de campagne verder gezet met slogans, flyers, posters, etc.

Hieronder vindt u alle instructies terug!

De “ Vergeet ME niet” campagne bestaat uit vijf gemakkelijke stappen:

 1. Zet het gewenste adres op de email:

  [E-mailadressen Word] [E-mailadressen PDF]

  [Postadressen Word] [Postadressen PDF]
 2. Vul een onderwerp in naar keuze, waarin je ME gebruikt. Op het forum van ME-Gids.net vind je veel handige slogans van Genees ME, Help ME tot Vergeet ME niet! [Lijst met slogans]
 3. Breng de campagne op de hoogte via Bcc : esther.priems@gmail.com
 4. Kopieer of download de tekst hieronder, inclusief de afbeelding en verander mijn naam in jouw naam en sluit af met jouw woonplaats en de duur van jouw ziekte 

Aandacht! Er zijn drie belangrijke veranderingen doorgevoerd in de actie:

  1. Zet boven de brief (onder de afbeelding) nog een aanhef zoals bijvoorbeeld; Geachte Heer, Mevrouw,
  2. Teken met je naam (al dan niet fictief) en de duur van je ziekte. Het kan ook enkel je voornaam zijn. Teken niet met ME-Gids.net.
  3. Verstuur maar één mail naar elk gekozen e-mailadres, dus niet veelvuldig.

De verschillende brieven kunt u hieronder downloaden in drie versies met verschillende slogans:

 1. Met mijn positieve retrovirustest kan ik alleen bij de psychiater terecht. [Brief PDF] [Brief Word] [Slogan JPG]
 2. Pak de oorzaak aan, niet de patiënt [Brief PDF] [Brief Word] [Slogan JPG]
 3. Je stuurt een AIDS-patiënt toch ook niet naar de psychiater? [Brief PDF] [Brief Word] [Slogan JPG]

De mogelijke reacties, vragen die u terugkrijgt, kunt u Esther doormailen. [Meer info]

Laat uw stem horen!


Geachte Heer, Geachte Mevrouw,

ME/CVS is een ernstige en invaliderende neuro-immuunziekte. 

In Nederland en België treft deze ziekte zo’n 70.000 mensen. Ondanks het feit dat de Wereldgezondheidsraad deze aandoening al sinds 1969 erkent en er in de afgelopen vijfentwintig jaar zo’n 4000 studies zijn gepubliceerd waarin er duidelijk bewijs wordt geleverd van virale infecties en afwijkingen in het immuunsysteem, staan de patiënten nog steeds met hun rug tegen de muur. 

De gepubliceerde studies worden achtergehouden, genegeerd en verborgen! Deze onethische manier van wetenschap bedrijven, wordt gedoogd door de overheid die het beleid van deze aandoening overlaat aan een dominante groep onconventionele psychiaters. Doordat de psychiaters de ziekte hebben geclaimd, verdwijnt al het onderzoeksgeld in behandelcentra die gevestigd zijn in de psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen en aan behandelmethodes die zijn gebaseerd op de vooronderstelling dat de ziekte een psychosomatische oorsprong heeft.

Methodes zoals de Cognitieve Gedrag Therapie en Graduele oefentherapie  hebben niet enkel hun effectiviteit nooit bewezen, maar zijn erger nog, bijzonder schadelijk voor patiënten met ME/CVS omdat ze de ziekte verergeren.

NU IS ER HET NIEUWE RETROVIRUS: XMRV/MLV

In oktober 2009 vonden Lombardi et al., een nieuw retrovirus bij 67% van de ME/CVS patiënten. Het nieuw gevonden XMRV/MLV virus is het derde menselijk retrovirus na HTLV I & II dat leukemie en myopathie veroorzaakt en na HIV dat leidt tot AIDS. Recent werden de resultaten van Lombardi et al., (2009) in een replicatiestudie bevestigd door Lo et al., (2010). Zij vonden maar liefst bij 86,5% van de patiënten het virus, dit in vergelijking met 3,7% tot 6,8% bij de gezonde proefpersonen.

In het buitenland is men inmiddels gestart met diverse nieuwe studies om meer inzicht te krijgen in het retrovirus, de behandelopties en de overdraagbaarheid. Er is een speciale Blood Working Group opgericht die op 14 en 15 december a.s. meer duidelijkheid zal verschaffen over de juiste wijze van het opsporen van het virus. Daarnaast heeft de overheid van de Verenigde Staten de topwetenschapper, Ian Lipkin – wereldbefaamd van zijn werk in het West-Nijlvirus en SARS – gevraagd om een nieuwe grote studie te leiden.

In verband met eventuele besmetting is er in verschillende landen een officieel verbod op het doneren van bloed door ME/CVS patiënten van kracht. In België is er een stille oproep gedaan via de patiëntenorganisaties om geen bloed meer te doneren. In Nederland blijft het echter akelig stil.

WE WILLEN UW AANDACHT VOOR HET VOLGENDE!

Veel ernstig en wanhopig zieke patiënten laten zich momenteel al testen op XMRV en MLV. Een groot gedeelte van deze patiënten is inmiddels positief getest en blijkt dus drager van dit nieuwe retrovirus. Zij verdienen uiteraard de beste zorg in deze voor hen onzekere tijd en zullen bij hun huisarts aandringen op doorverwijzingen naar immunologen, virologen en zeer waarschijnlijk HIV-specialisten.

Het mag duidelijk zijn dat deze patiënten niet meer kunnen worden afgescheept met behandelmethodes zoals Cognitieve Gedrag Therapie en Graduele oefentherapie, die de psychiaters voor hen opportuun achten. We sturen toch ook geen HIV positieve patiënten naar de psychiater?

De ME/CVS patiënten van Nederland en België vragen om erkenning van hun duidelijk medisch aantoonbare aandoening. We zijn op zoek naar wetenschappers, medici en politici die bereid zijn zich intellectueel te engageren, mensen die zich willen verdiepen in de complexe aard van deze invaliderende ziekte. Wij willen een duidelijke diagnose volgens de Canadian Consensus Criteria en gedegen bloedonderzoek naar verhoogde inflammatie-waardes (cytokines), verminderde afweer (NK cell activiteit) en het recent ontdekte retrovirus. Neem ME serieus. 

Vergeet ME niet!

Naam

Plaats, Land

ziek sinds XXXX


Literatuurreferenties:

Lombardi, V.C., Ruscetti, F.W., Das Gupta, J., Pfost, M.A., Hagen, K.S., Peterson, D.L., Ruscetti, S.K., Bagni, R.K., Petrow-Sadowski, C., Gold, B., Dean, M., Silverman, R.H., Mikovits, J.A.. Detection of an infectious retrovirus, XMRV, in blood cells of patients with chronic fatigue syndrome. Science. 2009 Oct 23;326(5952):585-9. Epub 2009 Oct 8. [Info] [Info]

Lo, S.C., Pripuzova, N., Li, B., Komaroff, A.L., Hung, G.C., Wang, R., Alter, H.J. Detection of MLV-related virus gene sequences in blood of patients with chronic fatigue syndrome and healthy blood donors. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Sep 7;107(36):15874-9. Epub 2010 Aug 23 [Info] [Info]

Twisk, F.N., Maes, M. A review on cognitive behavorial therapy (CBT) and graded exercise therapy (GET) in myalgic encephalomyelitis (ME) / chronic fatigue syndrome (CFS): CBT/GET is not only ineffective and not evidence-based, but also potentially harmful for many patients with ME/CFS. Neuro Endocrinol Lett. 2009;30(3):284-99. Review. [Info]

7 reacties

 1. Twitter
  Ik vind het een geweldige actie!
  Hulde aan de mensen die dit opgezet hebben en hier veel werk in hebben gestoken!!!
  Ik hoop dat er veel mensen mee doen. Ik heb alle nederlandse adressen gemaild. Ik hoop deze week ook nog brieven de deur uit te doen.

  Was er al een verkleinde url voor bv. Twitter aangemaakt naar het pdf document?
  Anders bij deze: http://www.verklein.nl/6eu
  Dan kan je zelf net iets meer tekst erbij plaatsen.

  Een lijstje van Twitterende policiti zou ook handig zijn, dan kunnen we ze ook op die manier benaderen. Helaas lukt het mij momenteel niet om hiervoor zelf een aanzet te geven.

  Het zou leuk zijn als we af en toe horen hoeveel mensen een CC-tje aan jullie hebben gestuurd en dus een idee krijgen van hoeveel mensen er mee doen aan de actie.

 2. Ben ook lekker aan het mailen geslagen, heerlijk!
  Goeie actie, goeie brief, ergens moeten mensen toch aan het denken worden gezet als gevolg van deze actie, we hebben maar een paar ‘tegenstanders’, de rest hobbelt hier achteraan omdat ze niet beter weten. Hopelijk verandert dit hiermee!

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links