Bron:

| 5081 x gelezen

Op 3 december 2015 hebben de ME/cvs Vereniging en de ME/CVS-Stichting Nederland een persbericht naar de media verstuurd met de titel ‘Verzekerd van vrije keuze en goede zorg? niet voor ME-patiënten’.

Zoals u in het persbericht kunt lezen hebben de ME/cvs Vereniging en de ME/CVS Stichting Nederland de handen ineen geslagen om te proberen ONVZ/Multizorg, Achmea en VGZ op andere gedachten te brengen. Zij zullen u op de hoogte houden van de – hopelijk positieve – uitkomsten hiervan. Maar omdat die uitkomst ongewis is, vinden zij het nodig de patiënten, die onder behandeling zijn van Frans Visser hier nu al van op de hoogte te stellen zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het afsluiten van een nieuwe/andere zorgverzekering voor 2016.


Dit is een origineel bericht van ME/CVS-Stichting en ME/cvs Vereniging Nederland

Voor de ME-patiëntenorganisaties is het onaanvaardbaar dat een ernstige aandoening als ME geen behandelvergoeding krijgt, en daarmee onbehandelbaar wordt.

Voor mensen met ME, ook wel het Chronische Vermoeidheid Syndroom (ME/CVS) genoemd, zijn er nauwelijks behandelmogelijkheden en het schaarse aanbod dat beschikbaar is, bijvoorbeeld bij de veel voorkomende hartklachten, wordt nu niet meer vergoed door een aantal grote verzekeraars.

Deze cardiovasculaire klachten komen veel voor bij ME/CVS; ze worden onder andere beschreven in een door een internationale groep experts geschreven handleiding (note 1, 2) en in het recente gezaghebbende rapport van het Institute of Medicine (note 3, 4); in opdracht van het Amerikaanse ministerie van gezondheid.

De cardiovasculaire klachten kunnen ernstig invaliderend zijn, en worden vaak gemist door cardiologen die niet gespecialiseerd zijn in het ziektebeeld van ME/CVS. In Nederland zijn maar weinig specialisten met voldoende kennis en ervaring op het gebied van ME/CVS.

Dr. Visser is een van de zeer weinige specialisten – en de énige cardioloog – in Nederland die is gespecialiseerd in ME/CVS en vooral in de cardiovasculaire aspecten hiervan. Eén specialist voor duizenden patiënten, een onhoudbare situatie, al dus de patiëntenorganisaties. Volgens dr. Visser, van behandelcentrum Cardiozorg, kunnen andere cardiologen wat ze zien en horen bij en van hun patiënten niet koppelen aan een ziektebeeld of behandeling, hun patiënten ontmoeten dan ook veel onbegrip.

Zorgverzekeraar Achmea besloot in 2015 deze behandelingen niet meer te vergoeden.Dit jaar hebben VGZ en ONVZ (+ verzekeraars van Multizorg) aangegeven het zelfde te doen, laatstgenoemde omdat volgens hen ME patiënten geen cardiovasculaire klachten zouden hebben. De patiëntenorganisaties vinden dat hun slogans, respectievelijk “Met een zorgverzekering van VGZ bent u verzekerd van zorg die bij u past” en “Verzekerd van vrije keuze”, voor ME-patiënten niet gelden. Zij moeten het zonder keuzevrijheid en zonder goede zorg zelf maar zien op te lossen…

Net als vorig jaar zullen de patiëntenorganisaties voor ME-patiënten – ME/CVS Stichting Nederland en ME/cvs Vereniging – er samen alles aan doen om de grote verzekeraars op andere gedachten te brengen. ‘Wij zullen onze achterban op de hoogte houden van de – hopelijk positieve – uitkomsten hiervan. Omdat die uitkomst ongewis is vinden wij het nodig onze achterban nu al op de hoogte te brengen, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering in 2016’ aldus de patientenorganisaties.

Mensen met ME kampen met uiteenlopende klachten waaronder ernstige vermoeidheid, uitputting, spierpijn, inspanningsintolerantie, gewrichtsklachten, krachtverlies, maag- en darmklachten,hartklachten, hoofdpijn, concentratiemoeilijkheden en slaapstoornissen. In Nederland lijden naar schatting meer dan 60.000 mensen aan ME.

  1. Myalgic encephalomyelitis: International Consensus Criteria. Carruthers BM, van de Sande MI, De Meirleir KL, Klimas NG, Broderick G, Mitchell T, Staines D, Powles ACP, Speight N, Vallings R, Bateman L, Baumgarten-Austrheim B, Bell DS, Carlo-Stella N, Chia J, Darragh A, Jo D, Lewis D, Light AR, Marshall-Gradisbik S, Mena I, Mikovits JA, Miwa K, Murovska M, Pall ML,27, Stevens S. Journal of Internal Medicine 2011 DOI: 10.1111/j.1365-2796.2011.02428.x.
  2. MYALGIC ENCEPHALOMYELITIS – Adult & Paediatric: International Consensus Primer for Medical Practitioners.Carruthers BM, van de Sande MI, De Meirleir KL, Klimas NG, Broderick G, Mitchell T, Staines D, Powles ACP, Speight N, Vallings R, Bateman L, Bell DS, Carlo-Stella N, Chia J, Darragh A, Gerken A, Jo D, Lewis D, Light AR, Light K, MarshallGradisnik S, McLaren-Howard J, Mena I, Miwa K, Murovska M, Steven S (2012)
  3. IOM-rapport: Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Redefining an illness http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=19012&page=R2)
  4. Report Guide for Clinicians: Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Redefining an illness http://www.iom.edu//media/Files/Report Files/2015/MECFS/MECFScliniciansguide.pdf  


Mary Rietdijk, tel. 06 51826818, mary.rietdijk@me-cvs-stichting.nl

Yvonne v.d. Ploeg, tel. 0578-618697, contact@me-cvsvereniging.nl

Frans Visser, tel. 020-50 63 700, fransvisser@stichtingcardiozorg.nl


De ME/cvs Vereniging en de ME/CVS Stichting roepen degenen die hiermee solidair zijn op, om zich niet (meer) te verzekeren bij de zorgverzekeraars van Achmea en om te wachten met een contract voor 2016 met zorgverzekeraars die vallen onder ONVZ, Multizorg of VGZ. Op bijgevoegd overzicht is te zien welke zorgverzekeraars onder welk label vallen, en welke niet en welke wel ‘ME vriendelijk zijn’:

 


Het persbericht werd verspreid via ANP Pers Support.

2 reacties

  1. Zorgverzekeraar.
    Ik zie de Friesland erbij. Vlgs Visser doet ie ook niet (meer?) mee. En wij zitten daar nu nog bij.
    En DSW zegt nog in onderhandeling te zijn voor het jaar 2016. Heb met ze gebeld.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links