Bron:

| 2810 x gelezen

Zicht bij ME/cvs

Terwijl de kenmerkende symptomen van ME/cvs vermoeidheid, pijn, postexertionele malaise en niet-verkwikkende slaap zijn, ervaren lijders ook veel andere, minder bekende symptomen zoals problemen met het gezichtsvermogen. Deze kunnen een impact hebben op veel aspecten van het dagelijks leven.

Mensen met ME/cvs hebben het vaak over een afkeer van fel licht of zelfs normaal daglicht. Dergelijke symptomen kunnen vallen onder de overkoepelende term ‘zintuiglijke overbelasting’, en verklaren waarom veel patiënten niet naar buiten gaan als de zon volop schijnt, of gebieden vermijden met veel visuele prikkels zoals stadscentra en winkels met felle lichten of harde geluiden.

In een door ME Research UK gefinancierd project vonden Dr. Claire Hutchinson en collega’s van de Universiteit van Leicester objectieve bewijzen van visusgerelateerde leesproblemen bij een cohort ME/cvs-patiënten. De patiënten hadden een tragere leessnelheid dan gezonde controlepersonen en waren minder goed in staat om zich te concentreren op een doel terwijl ze andere informatie negeerden (zie het schema hieronder).

Het werk leidde tot een publicatie in Frontiers in Psychology in 2018 die meer dan 10.000 keer is bekeken.

De bevindingen bouwden ook voort op ander onderzoek van de groep waarin oogpijn en gevoeligheid voor fel licht werden gemeld, en het resultaat van hun studies waaruit bleek dat ME/cvs-patiënten moeite hebben om zich te concentreren op één object terwijl ze irrelevante informatie negeren, traag zijn in het verschuiven van de aandacht tussen objecten, trager zijn dan normaal en minder nauwkeurig in hun oogbewegingen, en kwetsbaar zijn voor patroongerelateerde visuele stress.

De onderzoekers konden niet zeggen wat de primaire oorzaak was van de verschillen tussen ME/cvs-patiënten en gezonde controles, maar gevoeligheid voor fel licht en vertraagde aandacht en oogbewegingen suggereren mogelijke inflammatoire processen die het neurale netwerk beïnvloeden.

Gezichtsvermogen bij COVID-19

Meer recent werd in een Braziliaanse studie bij ongeveer een kwart van de mensen na een milde COVID-19-infectie aantoonbare gezichtsstoornissen vastgesteld. Deze symptomen waren mogelijk geassocieerd met veranderingen in de resultaten van moleculaire en structurele beeldvorming van de hersenen.

Bovendien werden elf immuunbiomarkers opwaarts gereguleerd bij patiënten met zichtklachten, wat de omvang van de immuunrespons na COVID aantoont. De auteurs zeggen dat hun studie bewijs levert van een neuro-inflammatoire belasting die cognitieve stoornissen veroorzaakt.

Begrijpen waarom sommige patiënten relatief ongeschonden uit COVID komen, terwijl anderen neurobiologische veranderingen ondervinden, zal de sleutel zijn tot toekomstig onderzoek op dit gebied.

Wat betekent dit voor ME/cvs?

We weten dat virussen zoals het Epstein-Barrvirus betrokken zijn als een potentiële trigger voor ME/cvs. Virussen kunnen het centrale zenuwstelsel binnendringen en een ontstekingsreactie opwekken als het immuunsysteem probeert het virus te bestrijden of onder controle te houden.

De afkeer van fel licht, visuele klachten en hersenmist die mensen met ME/cvs ervaren, zijn waarschijnlijk het gevolg van een laaggradige ontsteking van de hersenen, die de biochemie van de hersenen kan veranderen en de normale neurale verwerking kan verstoren.

De identificatie van dit fenomeen bij COVID-patiënten zou wel eens een verklaring kunnen bieden voor sommige van de door ME/cvs-patiënten gemelde symptomen.

Het ontstaan van gezichts- en cognitieve stoornissen na een COVID-19-infectie suggereert een gemeenschappelijk reactiepad dat door virale infecties in gang kan worden gezet, en het centrale kenmerk hiervan is neurologische inflammatie, waaraan dus meer aandacht moet worden besteed.

COVID-19 heeft aanzienlijke financiering ontvangen van de Britse regering en staat wereldwijd hoog op de onderzoeksagenda. Naarmate onderzoekers de biologische mechanismen beginnen te ontrafelen die de post-COVID-symptomen weerspiegelen, zal dit waarschijnlijk ook ten goede komen aan mensen die aan ME/cvs lijden.

Niet alleen zullen artsen een beter inzicht krijgen in de soorten symptomen die ME/cvs-patiënten ervaren, er is ook een grotere kans op de ontwikkeling van potentiële behandelingen die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van zowel COVID-19 als ME/cvs.

© ME Research UK, 28 juli 2022. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Creatief kerstmarktje 12ME
09/12/2023    
13:00 - 16:30
Ook in 2023 organiseert 12ME een creatief mini-kerstmarktje op zaterdag 9 december van 13u tot 16u30. Het gaat door in de Koningin Fabiolalaan 57 te [...]
Events on 09/12/2023
Datum/Tijd Evenement
09/12/2023
13:00 - 16:30
Creatief kerstmarktje 12ME
Creatief Kerstmarktje 12ME, Gent
Recente Links