Bron:

| 10603 x gelezen

In navolging op het verschijnen van de langverwachte positieve FDA/NIH XMRV-studie van de hand van Alter, Lo en Komaroff, brengt prof. De Meirleir zijn bevindingen uit die eveneens het XMRV-ME/CVS-verband bevestigt, maar dan voor patiënten verspreid over Europa (Zweden, Noorwegen en België), wat een einde maakt aan de kritiek van ‘een lokale uitbraak in de VS’.

VUB-onderzoekers vinden nieuw virus bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en van het Belgisch biotechnologiebedrijf R.E.D. Laboratories zijn erin geslaagd om een nieuw retrovirus te onderscheiden bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS/ME-patiënten). Daarmee bevestigen ze recente Amerikaanse bevindingen hieromtrent. Dat meldt de VUB-persdienst dinsdag.

Amerikaanse onderzoekers van de University of Nevada ontdekten in oktober 2009 dat de meerderheid van de CFS/ME-patiënten drager zijn van een nieuwe retrovirus XMRV. Deze onderzoeksresultaten zijn ook al bevestigd door de Harvard Medical School en het National Institute of Health (NIH).

Nieuw bij het onderzoek onder leiding van VUB-professor De Meirleir is dat het virus werd aangetroffen bij CFS/ME-patiënten uit heel Europa. Bovendien is de immunologische signatuur, een soort voetafdruk in het immuunsysteem, vergelijkbaar met die van symptomatische HIV-patiënten.

“Het lijkt erop dat voor de zowat 17 miljoen CFS/ME patiënten wereldwijd een einde komt aan een lange lijdensweg rond de erkenning van hun ziekte. De ontwikkeling van gerichte therapieën is al volop aan de gang, zowel in België als in het buitenland”, zegt De Meirleir. Zijn nieuwe bevindingen worden op 7 en 8 september voorgesteld op een workshop van NIH in Washington.

© VUB, 24 augustus 2010

Ook overgenomen op

  • Nieuws.be, 24 augustus 2010
  • Medinews.be, 25 augustus 2010

Nieuw virus gevonden bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom

De Morgen, 24 augustus 2010

Nieuw virus gevonden bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom

Het Laatste Nieuws, 24 augustus 2010


 


Onderzoek naar CVS in stroomversnelling

BRUSSEL – Steeds meer wetenschappelijke studies linken het chronischevermoeidheidssyndroom aan een familie virussen.

Lees het volledige artikel in De Standaard

© De Standaard, 25 augustus 2010Onderzoek naar CVS in stroomversnelling

© Nieuwsblad.be, 25 augustus 2010


Virus veroorzaakt CVS

Er is goed nieuws voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Onderzoekers van de Vrije Universtiteit van Brussel hebben honderden patiënten onderzocht en gezien dat de meeste van hen drager zijn van een bepaald virus.

Klik op de afbeelding om het fragment te bekijken waar ME/CVS-patiënte Mariska Pluister en Prof De Meirleir aan het woord komen.

© VTM Nieuws, 25 augustus 2010


Belgen bevestigen oorzaak ME/CVS

ME/CVS wordt veroorzaakt door het retrovirus XMRV, zeggen Brusselse onderzoekers. Hiermee bevestigen ze eerder onderzoek van de University of Nevada naar het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Lees het volledige artikel op Artsennet

© Artsennet, 26 augustus 2010

Ook overgenomen op © Huisarts centraal, 26 augustus 2010


XMR-virus nu ook bij Europese cvs-patiënten aangetroffen

Onderzoekers van de VUB en van het Belgische biotechnologiebedrijf R.E.D. Laboratories zijn erin geslaagd de recente Amerikaanse bevindingen over de virale oorsprong van het chronische vermoeidheidssyndroom te bevestigen. Dat nadat Europees onderzoek die resultaten eerst had ontkracht.

In oktober 2009 haalden Amerikaanse onderzoekers het prestigieuze tijdschrift Science. Ze hadden bij 68 van de 101 onderzochte cvs-patiënten sporen van het xenotroop murine leukemie gerelateerd virus (XMRV) teruggevonden. Alom werd gesproken over een doorbraakonderzoek. In januari 2010 echter ontkrachtten twee Britse studies en een Nederlands onderzoek die resultaten (zie ook AK 2084).

De ‘beleefde’ verklaring voor de discrepantie in de onderzoeken luidde dat het XMRV-virus vooral een Amerikaans fenomeen is en dat het in hoofdzaak bij Amerikaanse cvs-patiënten zou voorkomen. In de wandelgangen waren evenwel andere commentaren te horen: de Amerikanen verweten de Europeanen dat ze een slechte detectiemethode gebruikten die niet in staat is om het virus op te sporen. De Europeanen van hun kant gewaagden steeds luider van een virale contaminatie in het Amerikaanse laboratorium.

Lange lijdensweg

In het Belgische onderzoek onder leiding van prof. Kenny De Meirleir (vakgroep menselijke fysiologie VUB) werd het virus nu aangetroffen bij cvs-me-patiënten uit heel Europa. De immunologische signatuur is gelijkaardig aan die van symptomatische hiv-patiënten. De nieuwe bevindingen worden op 7 en 8 september voorgesteld op een workshop over XMRV georganiseerd door het NIH in Washington.

“Het lijkt erop dat er voor de naar schatting 17 miljoen cvs-me-patiënten in de wereld nu een einde komt aan een lange lijdensweg inzake de erkenning van hun ziekte”, zegt De Meirleir. “De ontwikkeling van gerichte therapieën is al volop aan de gang, zowel in België als in het buitenland.”

V.Ca./P.R.

© Artsenkrant 2098, 27 augustus 2010 (p. 36)

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links