Bron:

| 276156 x gelezen

Hypoxie is een conditie waarbij weefsels in het lichaam als geheel of in een bepaald deel van het lichaam niet voorzien worden van voldoende zuurstof.

Hypoxie wordt vaak geassocieerd met verblijf op grote hoogte. Daarom werd een experiment uitgevoerd in het VTM-programma ‘Het Lichaam van Coppens’ waarbij grote hoogte ofte zuurstoftekort in het bloed nagebootst werd. Daarbij werd bij de broers Coppens de inspanningscapaciteit en de bewegingssnelheid en/of cognitieve prestaties in kaart gebracht voor en na zuurstoftekort in het bloed. Dit onder begeleiding van een inspanningsfysioloog.

Hieronder ziet u het fragment bij zuurstoftekort:

http://vtm.be/het-lichaam-van-coppens/wat-doet-de-hoogte-met-je-lichaam

Soorten hypoxie

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de weefsels een gebrek aan zuurstof hebben. Op basis van de oorzaak is een aantal soorten hypoxie te onderscheiden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypoxie_%28medisch%29

 • Hypoxemische of hypoxische hypoxie

  Dit is de meest voorkomende vorm en wordt veroorzaakt door een te langzame ademhaling of een te lage partiële zuurstofdruk in de ingeademde lucht, zoals op grote hoogten (=hypobare hypoxie) of bij te weinig lucht in longen door grote versnellingen.

 • Ischemische of stagnatiehypoxie

  Een afname van de bloedstroom door het weefsel en naar de hersenen, veroorzaakt door flauwtes, lage temperaturen (vernauwing van de bloedvaten), hartproblemen en g-krachten.

 • Hypemische of anemische hypoxie

  De oorzaak is hier een vermindering van de zuurstoftransportcapaciteit van het bloed. Dit kan veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld bloedarmoede (denk aan bloeddonatie), koolmonoxide (CO) of medicijngebruik.

 • Histotoxische hypoxie

  Dit is het onvermogen van weefsel om het zuurstof op te nemen, veroorzaakt doordat het weefsel onherstelbaar is aangetast door bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging, alcoholmisbruik en verdovende middelen.

Symptomen die gepaard gaan met hypoxie

De patiënt ervaart:

 • vermoeidheid
 • warm-koud-wisselingen
 • tintelingen (met name in de vingers)
 • blauwe nagels
 • snellere en diepere ademhaling
 • gevoelloosheid in vingers en/of tenen
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • hoofdpijn (op lange termijn, bij milde hypoxie-condities)
 • verlies van bewustzijn
 • uiteindelijk: sterfte

Wat heeft dit nu met ME/CVS te maken?

Hypoxie lijkt een raakvlak te hebben met ME/CVS als je nagaat dat bloedvolume/slechte doorstroming naar de hersenen en zuurstofopnameproblematiek als gevolg van mitochondriale problematiek en vrije radicalen in wetenschappelijke studies reeds meermaals aangetoond zijn bij ME/CVS. We gaan er hieronder kort verder op in.

Hypoxie staat dus voor zuurstoftekort in de cellen en is de meest voorkomende oorzaak van celschade en celdood. Hypoxie speelt volgens Bell een rol in een scala aan ziekten: ME/CVS, ziekte van Lyme, fibromyalgie, MCS etc. Die verlaagde opname van zuurstof door de cellen (bij inspanningstesten wordt de totale zuurstofopname gemeten) kan een gevolg zijn van schade aan de mitochondriën (productiefaciliteiten defect aan de energiecentrales in de cel), welke niet in staat zijn om zuurstof om te zetten in energie. De meest voor de hand liggende verklaring voor deze schade aan de mitochondriën is de oxidatieve stress (vrije radicalen), zoals door Pall, de Meirleir, Cheney en anderen beweerd wordt. ME-patiënten hebben als gevolg teveel stikstofoxide (en dus te weinig zuurstof).

In de theorie van Pall zie je dit principe (de NO/ONOO-cirkel) ook terugkomen. Volgens de theorie kunnen verschillende stressoren de ziekte (de NO/ONOO-cirkel) in gang zetten. De NO/ONOO-cirkel is een vicieuze cirkel, die zichzelf in stand houdt. En alle symptomen en klachten worden verklaard door de elementen uit de cirkel. De NO/ONOO-cirkel vindt lokaal, dat wil zeggen: in de cel, plaats en behandeling van ME en andere ziekten vereist een combinatie van supplementen.

Zie voor nadere uitleg: http://www.hetalternatief.org/Theorie%20Pall.htm

Symptomen en klachten van patiënten worden verklaard door de elementen uit de cirkel. Zoals:

Vermoeidheid

Energietekort als gevolg van verminderde omzetting van zuurstof in energie, op zijn beurt veroorzaakt door schade aan de mitochondriën (energiecentrales).

Spierpijn

Melkzuur: bijproduct anaerobe verbranding als gevolg van afgenomen zuurstofopname, die veroorzaakt wordt door schade aan de mitochondriën.

Geheugen concentratie-problemen

Excessief toegenomen hoeveelheden stikstofoxide, verminderde energieproductie en verstoorde stofwisseling in de hersenen.

De Meirleir onderschrijft dit principe ook. De Meirleir vertelde dat het zijn ervaring is dat het met een patiënt inderdaad slechter gaat op de dagen dat het NO-gehalte in de lucht hoog is! Hij vermelde ook dat hij, voor een bepaalde subgroep, positieve resultaten zag met zijn hyperbare zuurstofexperiment. 

Volgens Dr. Bell heeft 80% van de ME/CVS-patiënten te maken met een significant laag circulerend bloedvolume. Deze volumereductie ligt gemiddeld rond de 33%. Dit laag bloedvolume zorgt ook voor verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Deze verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, aangetoond in meerdere studies (bijv. Natelson en Ocon), heeft flinke gevolgen voor het welbevinden van de patiënt.

Ocon vat heel duidelijk in een overzichtsartikel de neurocognitieve abnormaliteiten in ME/CVS samen die gelinkt zijn aan:

 • verminderde bloedtoevoer naar/doorbloeding van de hersenen,
 • orthostatische intolerantie (verschijnselen in staande positie, inclusief POTS),

Hij vindt duidelijk een afname van de “cognitieve prestaties” in “staande” positie (klik hier), en een afwijkende activering van hersenen(delen) tijdens een cognitieve inspanning. Tevens worden de meest relevante objectiveerbare cognitieve symptomen samengevat: problemen met de concentratie, het geheugen en de reactiesnelheid (zie ook hier).

Ook Natelson toont een verminderde bloedtoevoer naar de (grote) hersenen aan bij een deel van de CVS-patiënten. Zie ook: http://www.hetalternatief.org/Doorbloeding%20Hersenen%202010%20789.htm 

Die sterk verlaagde bloedtoevoer (al dan niet in combinatie met mitochondriale disfunctie) verklaart waarschijnlijk (grotendeels) de “brain fog” (hersenmist) die veel patiënten ervaren.

De bloedtoevoer naar het cerebrum bij 9 patiënten van de 11 patiënten was gem. 18,1% minder.

Een andere onderzoeksuitkomst van een patiënt van Dr. Jay Goldstein (zie SPECT-scan negatieve effecten van inspanning op de doorbloeding van de hersenen), toont d.m.v. scans dat niet alleen in rust een doorbloedingsprobleem aanwezig is, maar dat die verminderde bloedtoevoer verder afneemt bij inspanning. Na de inspanning is de doorbloeding van de hersenen immers sterk afgenomen.

Besluit

Het behoeft eigenlijk geen nadere toelichting dat een sterk verminderde doorbloeding tot hypoxie klachten leidt en dat in die zin ME/CVS-patiënten dagelijks een soortgelijke ervaring doormaken als op de video hierboven werd getoond.

© Poppetje, zuiderzon, ME-gids.net en F. Twisk

2 reacties

 1. ik weet niet of dit hier thuishoort.
  maar ik wou het toch even laten weten.

  ik heb sinds een jaar 24 uur per dag zuurstof,vanwege COPD.
  maar voor mijn ME merk ik daar niets van ,
  ook voor mijn Brainfog niet ,die is nog even beroerd.

  groetjes
  petraroos

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links