Bron:

| 11370 x gelezen

Volgens Belgische wetenschappers wordt het aantal teken en hun impact op de volksgezondheid sterk onderschat. Daarom waarschuwen ze de Belgische autoriteiten.

De officiële cijfers geven aan dat er jaarlijks slechts 1000 gevallen van Lyme gemeld worden. Dit is een zware onderschatting, alleen al in vergelijking met de cijfers die in Nederland beschikbaar zijn, waar 22.000 meldingen zijn.

En in Nederland hebben teken dezelfde habitat, dezelfde overvloed, dezelfde pathogenen en dus waarschijnlijk hetzelfde aantal gevallen van de ziekte van Lyme.

Het huidige monitoringsysteem dat gebruikt wordt, is ontoereikend. Door een studie op basis van vragenlijsten bij huisartsen (met 161 respondenten) word het aantal gevallen op 15.000 geschat. Er vindt ook jaarlijks een stijging plaats van het aantal gevallen, wat de officiële cijfers ook niet aantonen.

‘Door alle gegevens samen te brengen zijn we in staat om aan te tonen dat de teek overal in het land ziektes veroorzaakt, zelfs aan de kust. Bovendien zijn er gebieden waar teken in overvloed zijn. En tenslotte konden we aantonen dat teken in België niet alleen de ziekte van Lyme, maar ook veel andere ziektes veroorzaakt.’ aldus Valérie Obsomer, onderzoekster aan de UCL (Université Catholique de Louvain) in de krant l’Avenir.

Oproep

Daarom pleit onderzoekster Valérie Obsomer voor een betere studie van het fenomeen en een groter bewustzijn. In afwachting van een goed controlesysteem, roept zij zelf de mensen op om te melden waar zij gebeten zijn door een teek. Daarnaast is het ook zo dat niet iedereen zich een tekenbeet kan herinneren, maar toch Lyme blijken te hebben, wat pas in een later stadium vastgesteld wordt en gepaard gaat met meer en ernstiger symptomen. Alle info en het meldingssysteem vindt u op http://www.tekentiques.net/ 

Klik op onderstaande afbeelding om rechtstreeks naar de vragenlijst te gaan:

In de vragenlijst wordt ook gepolst of u ME/cvs of fibromyalgie etc. heeft.

Op de website geeft men ook aan dat men de werkhypothese van de ILADS richtlijnen toestaat voor de diagnostische en therapeutische benadering: een gevaarlijke ziekte moet worden bestreden met alle beschikbare therapeutische wapens.

Gebaseerd op de bron: Het Nieuwsblad, woensdag 24 juli 2013

2 reacties

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links