Bron:

| 9482 x gelezen

Plotseling zijn de dagen van een op het eerste zicht gezonde persoon langer en is zijn/haar lichaam bevangen met een onverklaarbare vermoeidheid en erge spierpijnen, geheugenproblemen en slaapstoornissen. De dagelijkse activiteiten verminderen dan ernstig tot men zelfs onvermijdelijk het bed moet houden.

Prof. De Meirleir (Crédito: Divulgação)Dat is waar cvs-patiënten doorgaan, een ziekte die onbekend is voor het merendeel van de bevolking en totnogtoe ook voor de wetenschap. Omdat het moeilijk is om de oorzaken van cvs te vinden en een diagnose te stellen, zijn de morbiditeitstatistieken van cvs niet erg precies: volgens het Center of Disease Control (CDC) van de VS, lijdt ongeveer een half procent van de Amerikaanse bevolking aan de ziekte. K. De Meirleir, professor aan de VUB in België, onderzoekt het syndroom al twintig jaar en ontwikkelde de eerste test ooit om de ziekte te kunnen diagnoseren. In het volgende interview licht hij al een tip van de sluier van zijn ontdekking, die in juli in het wetenschappelijk magazine ‘In Vivo’ gepubliceerd zal worden.

Wat is cvs?

Nu weten wij dat deze ziekte veroorzaakt wordt door wijzigingen in de flora van de ingewanden. Daardoor is het lang een mysterie gebleven, al twintig jaar. De eerste diagnose van de symptomen werd gesteld in ’88. Daarna werd een nieuwe definitie geschreven door de Centre of Disease Control (CDC), waardoor de diagnose veel simpeler werd. Maar het belangrijkste symptoom is dat deze mensen geen energie kunnen herwinnen na een minimum aan inspanning. Het voorbije jaar hebben wij diverse resultaten geboekt om de oorzaak van de ziekte te verklaren.

Waarom is de diagnose zo moeilijk te stellen?

Omdat de klassieke onderzoeken geen abnormale resultaten opleveren en de symptomen makkelijk verwisseld worden met die van andere ziektes: allerlei twijfelachtige diagnoses worden in dit geval gesteld , zoals depressie en anorexia, omdat de personen zich angstig voelen, geen eetlust hebben. Ook het feit dat er nooit een studie omtrent de intestinale bacteriën is gebeurd was een probleem. Onze eerste onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden en wij zullen meer en meer publicaties tonen die bewijzen dat deze bacteriën verscheidene factoren verandert in de gezondheid van de patiënten, en dat ze gifstoffen aanmaakt.

Hoe werkt het diagnosemechanisme dat u ontdekt heeft?

De kit identificeert de productie van grote hoeveelheden sulfietgas in de urine, een van de meest giftige gassen voor het organisme. Dit gas kan geactiveerd worden door een combinatie van factoren, zoals voedsel of zware metalen, die de gasproducerende bacterie activeert. Dus via de urine metabolizeren wij dat gas en, met de reactie van het hart, kunnen wij aantonen dat het geproduceerd wordt in grote hoeveelheden. Als dit gebeurt, tast het gas de darmen, de hypothalamus, de mitochondriën aan, deze laatste zijn de energiebeheerders van de cellen- tot zelfs het immuunsysteem er onder lijdt, wat dan weer een multisystemische ziekte uitlokt. Met andere woorden, het tast de systemen van het menselijk lichaam aan.

Waarom werd het syndroom door sommige onderzoekers en zelfs door sommige patiënten beschouwd als een psychosomatische aandoening ?

Omdat er nog geen klinische marker bestond. Nu, met de urinetest, is het eenvoudig. Als de urine tijdens de analyse binnen de twee minuten donker wordt, betekent dit dat er gifstoffen zijn die komen van een darmbacterie. Dat is het basismechanisme dat de vermoeidheid, de pijn en alle andere symptomen van de ziekte bewijst.

Wat verandert er in de geneeskunde na uw ontdekking?

Mijn collega’s zijn verbijsterd. Wij veranderen de richting van de onderzoeken die totnogtoe plaatsvonden, die geen aandacht schonken aan virussen, immuunsysteem en hormonen. Niemand heeft dit al eerder kunnen verwezenlijken. Onze ontdekking verklaart alles, alle onderzoeken die de anderen uitvoeren. Alles wat er in het lichaam van een cvs-patiënt gebeurt is het gevolg van wat wij ontdekt hebben.

Wordt de behandeling werkzamer dankzij de nieuwe diagnostiek?

Ja. Nu kunnen wij pas werkelijk vooruitgang maken. Wij zijn al begonnen met het toepassen van een behandeling die goede reacties uitlokt bij de patiënten. De behandeling is nog niet publiek, maar binnenkort zal er dus een effectievere behandeling op de markt komen.

Wat gebeurt er met mensen waarbij de diagnose nooit werd gesteld?

Zij zullen mettertijd steeds minder geestelijke en lichamelijke activiteiten kunnen verrichten. De hersenen stoppen met werken, het lichaam gaat pijn doen, de persoon verliest spierkracht en verliest teven geleidelijk aan de kracht om te werken. Eerst blijven ze thuis, later zullen ze bedlegerig worden. Ze blijven urenlang liggen omdat ze voor niets nog energie hebben.

Zijn er mensen die extra gevoelig zijn om deze ziekte te ontwikkelen?

We weten dat er een genetische predispositie (voorbepaaldheid) is en wij trachten bepaalde genen te bestuderen. Een andere indruk is dat mensen uit Noord-Europa, de Scandinavische landen, de ziekte makkelijker ontwikkelen. We hebben gezien dat bepaalde genen die gelinkt zijn aan de ziekte, meer voorkomen in die populatie.

Kan stress de kans op deze ziekte verhogen?

Ja, hoewel stress niet de oorzaak van het probleem is. Stress kan het mee uitlokken.

Kan een workaholic die gewend is aan veel en hard werken, cvs hebben of ontwikkelen?

Iedereen kan cvs ontwikkelen, niet noodzakelijk iemand die veel werkt. Als je immuunsysteem onder stress staat, ben je meer gespannen. Maar tijdens fysieke activiteiten grenzen overschrijden, of langdurig gestresseerd zijn, is niet hetzelfde als cvs. Dat zijn heel andere dingen. Mensen met dergelijke problemen vertonen niet die fundamentele wijzigingen zoals de productie van gifstoffen, infecties en metabolische veranderingen in hun lichaam.

Kan de ziekte van een persoon doorgegeven worden aan een andere?

Dat weten we nog niet. We bestuderen dit op basis van verschillende mechanismen. Als er en bepaalde besmettelijkheid is, dan lijkt die ons wel klein. Waarschijnlijk is het mogelijk dat sommige mensen de ziekte kunnen overbrengen, maar het is bijna onwaarschijnlijk dat een gezonde persoon de ziekte overkrijgt van een drager.

Belangrijkste symptomen van cvs:

De vermoeidheid moet gedurende minstens zes maanden vergezeld zijn van onderstaande symptomen:

  • geheugen- en concentratiestoornissen
  • slaapproblemen
  • voortdurende spierpijn
  • gewrichtspijn
  • hoofdpijn
  • keelpijn
  • geïnfecteerde en pijnlijke klieren
  • zich slecht en moe voelen gedurende meer dan 24 uur na een lichamelijke inspanning

Andere symptomen die kunnen voorkomen:

 • geïrriteerde darmen 
 • depressie en psychologische problemen 
 • transpireren 
 • Allergieën en overgevoeligheid aan voedsel, geuren, medicijnen en geluid 
 • Geestelijke verwardheid 
 • Duizelingen

Bron: CDC (Centre for Disease Control)


Vertaling door Kit (lid CVS-online) van het Braziliaanse artikel

“Ciência desvenda um mistério: a síndrome da fadiga crônica” (Veja.com, 22 juni 2009)

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
1
3
4
5
6
7
9
10
12
13
14
16
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31
1
2
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
08 mei
08/05/2024    
21:30 - 23:45
Dr. Putrino and Dr. Wood will explain their ongoing research and the current study, which has high potential to generate new knowledge and to help [...]
11 mei
11/05/2024    
14:00 - 16:00
Save the date! Op zaterdag 11 mei plannen we een Millions Missing bewustmakingsactie in het centrum van Brussel van 14 tot 16 uur. De precieze [...]
15 mei
15/05/2024 - 16/05/2024    
Hele dag
Unite to fight 2024. De eerste en grootste door de community gedreven conferentie over ME/cvs en Long Covid. Gratis tickets voor online webinar, een tweedaagse [...]
17 mei
17/05/2024    
18:00 - 23:00
The PolyBio is Symposium: register now to hear updates on our LongCovid, ME/CFS and related chronic illness projects & clinical trials: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Od4HsQn-Thq87EreSse-6w#/registration
23 mei
23/05/2024    
14:00 - 16:00
Ben je statutair ambtenaar en vaak afwezig op het werk door ziekte? Dan kan, wanneer je zogenaamde ‘ziektedagen’ zijn opgebruikt, een ziektepensioen ter sprake komen. [...]
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
Events on 11/05/2024
Events on 15/05/2024
Events on 17/05/2024
Events on 29/05/2024
Datum/Tijd Evenement
23/05/2024
14:00 - 16:00
Infomoment: wat verandert er aan het ziektepensioen voor ambtenaren?
29/05/2024
16:00 - 18:00
Webinar: alles wat je altijd al wilde weten over EDS en HSD
03/06/2024
14:00 - 16:00
Pais op naar Den Haag!
Nieuwspoort, Den Haag
Recente Links