Bron:

| 5482 x gelezen

Vrijdag 15 februari is de dertiende uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Kenny de Meirleir te bekijken.

Het thema van deze uitzending is:

Slaap en pijn

Bekijk de video (6:16) door op onderstaande afbeelding te klikken:

 

http://www.youtube.com/watch?v=EcpWsa5b2-g

Prof. Dr. Kenny De Meirleir geeft antwoord op vragen over slaap, pijn en nachtmerries. Dit college is gebaseerd op 6 kijkersvragen van de vorige colleges.

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Het kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://bit.ly/R5Mwzj)

Er is vandaag geen chatmogelijkheid met Prof. De Meirleir om vragen n.a.v. dit hoorcollege te stellen.

Vragen n.a.v. dit college kunnen wel worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @WvPatienten. 


Transcript College 13: Slaap en pijn

Webcollege van Prof. Dr. K. de Meirleir, uitgezonden op 15 februari 2013

Zes beantwoorde vragen n.a.v. de eerste tien colleges

Wat is de wetenschappelijke verklaring dat patiënten zich ‘s avonds beter voelen dan ‘s ochtends?

Ik denk zelf, en dat steunt op wetenschappelijk onderzoek in verband met het zich ‘s avonds beter voelen en het zich ‘s ochtends slechter voelen, dat dat te maken heeft met het feit dat de slaap niet recupererend is. Dat de slaap in feite van slechte kwaliteit is, omdat een aantal hormonen die ‘s nachts hun werk moeten doen, ‘s nachts in spiegel moeten stijgen in het bloed, dat niet doen. De cortisolwaarde is bijvoorbeeld vrij laag, terwijl normaal een mens de hoogste cortisolwaarde om zeven uur ‘s ochtends heeft. ME patiënten hebben dus een ander 24- uurs ritme; ook bij de melatonine-afgifte is er een serieus probleem. Melatonine laat je slapen en blijkbaar komt de melatonineproductie ofwel niet, ofwel veel later op gang. Daardoor krijg je een fase verschuiving. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Volgens mij is het veel ingewikkelder dan dat. Maar ik denk dat er duidelijk wetenschappelijke evidentie bestaat waardoor er een abnormaal dag- en nachtritme ontstaat bij ME-patiënten.

“Patiënten gaan alsmaar later slapen” zegt u in college 4, “ME en slaapproblemen”. Komt dit door de slechte kwaliteit slaap, of te weinig melatonine…?

Patiënten gaan alsmaar later slapen, omdat hun aan/uit knop in de hersenen niet goed functioneert. Ze produceren onvoldoende melatonine, waardoor ze alsmaar later gaan slapen en dan ook tot later op de dag slapen, waardoor hun dagen nachtritme helemaal verstoord raakt. Ze zijn dus niet meer ingesteld op het normale daglicht zoals gezonde mensen en raken hierdoor verstoord, waarbij ze alsmaar later gaan slapen.

Wat is de oorzaak van zoveel nachtmerries bij ME-patiënten? Zijn die neurochemisch te duiden of zijn ze psychisch?

Veel patiënten hebben nachtmerries en dat is zuiver neurochemisch te verklaren. Er zijn veranderingen in het serotoninemetabolisme. Serotonine speelt een belangrijke rol in de hersenen. We weten dat er voornamelijk bij ME-patiënten met een comorbiditeit, dus met een infectie zoals Bartonella en Lyme, veel nachtmerries voor komen. We kennen ondertussen ook het mechanisme waardoor er minder tryptofaan omgezet wordt in serotonine en er een tekort is van serotonine in de hersenen. Het is mijn persoonlijke mening dat dat een rol speelt in het ontstaan van die nachtmerries.

Waardoor wordt vermoedelijk de pijn veroorzaakt?

Veel ME-patiënten hebben diffuse pijnen, zowel hoofdpijn als spierpijn. De centrale pijnen hebben volgens mij ook te maken met neurochemische activiteiten, die het gevolg zijn van neurotoxines en veranderingen in neurotransmitters. De perifere pijnen, de pijnen in de ledematen, hebben volgens mij te maken met een gebrekkige doorbloeding. Dat wil zeggen dat er meer anaeroob metabolisme is, en er meer melkzuur wordt geproduceerd, waardoor er een tekort aan energie ontstaat en een toxische afvalstof die melkzuur genoemd wordt.

Kun je de pijn objectiveren? Kun je de pijn beïnvloeden door anders te denken?

Op het gebied van pijn bestaan er klassieke middelen om te behandelen, als je inzicht hebt in de mogelijke oorzaken. Maar er bestaan natuurlijk ook andere manieren waarbij u uw hersenen kunt beïnvloeden. Ik denk alleen dat dat geen middelen zijn die echt helpen wanneer je een zeer ernstige pijn hebt. Ik denk dat een lichte, doffe, chronische pijn mentaal te beïnvloeden is. Maar als je werkelijk pijn hebt die een organische basis heeft, dan zal het zeer moeilijk zijn om die niet­medicamenteus te behandelen.

Waardoor ontstaan de epileptisch­achtige schokken in het lichaam bij ME-patiënten?

Veel ME-patiënten hebben veel epilep­tisch-achtige schokken of hebben fascicu­laties ter hoogte van hun spieren. Dat heeft ook een neuro-chemische basis. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met stoornissen in de ionenkanalen, door verlies van calcium, kalium en zo meer uit de cel, waardoor er een disbalans ontstaan. Er ontstaat dan ook een lichte vorm van epilepsie, die soms waarneem­baar is en vaak niet.

Verklarende woordenlijst:

anaeroob – zonder zuurstof

fasciculaties – lokale samentrekking van een klein deel van en spier

ionenkanaal – stromen van ionen, de kleinste elektrisch geladen deeltjes

metabolisme – stofwisseling

neurotoxine – vergif dat vooral op het zenuwweefsel inwerkt

neurotransmitter – overdrachtstoffen die een rol spelen bij overdracht van zenuw­prikkels

serotonine – neurotransmitter die in het bijzonder vaatvernauwend, dus bloeddruk verhogend werkt.

tryptofaan – een onmisbaar aminozuur voor de opbouw van lichaamseiwitten.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl


De volgende aflevering op 1 maart heeft als onderwerp “Behandeling” – 6 beantwoorde vragen

Lees/Bekijk ook:

Alle transcripten van voorgaande afleveringen van prof. dr. De Meirleir zijn bij het betreffende college online te lezen of hier kunt u de PDF downloaden van de twaalf colleges. Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
1
3
4
5
6
7
9
10
12
13
14
16
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31
1
2
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
08 mei
08/05/2024    
21:30 - 23:45
Dr. Putrino and Dr. Wood will explain their ongoing research and the current study, which has high potential to generate new knowledge and to help [...]
11 mei
11/05/2024    
14:00 - 16:00
Save the date! Op zaterdag 11 mei plannen we een Millions Missing bewustmakingsactie in het centrum van Brussel van 14 tot 16 uur. De precieze [...]
15 mei
15/05/2024 - 16/05/2024    
Hele dag
Unite to fight 2024. De eerste en grootste door de community gedreven conferentie over ME/cvs en Long Covid. Gratis tickets voor online webinar, een tweedaagse [...]
17 mei
17/05/2024    
18:00 - 23:00
The PolyBio is Symposium: register now to hear updates on our LongCovid, ME/CFS and related chronic illness projects & clinical trials: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Od4HsQn-Thq87EreSse-6w#/registration
23 mei
23/05/2024    
14:00 - 16:00
Ben je statutair ambtenaar en vaak afwezig op het werk door ziekte? Dan kan, wanneer je zogenaamde ‘ziektedagen’ zijn opgebruikt, een ziektepensioen ter sprake komen. [...]
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
Events on 11/05/2024
Events on 15/05/2024
Events on 17/05/2024
Events on 29/05/2024
Datum/Tijd Evenement
29/05/2024
16:00 - 18:00
Webinar: alles wat je altijd al wilde weten over EDS en HSD
03/06/2024
14:00 - 16:00
Pais op naar Den Haag!
Nieuwspoort, Den Haag
Recente Links