Bron:

| 7076 x gelezen

Vrijdag 14 december is de zevende uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Kenny de Meirleir te bekijken.

Het thema van deze uitzending is:

ME en het immuunsysteem

Bekijk de video (8:34) door op onderstaande afbeelding te klikken:

 

http://www.youtube.com/watch?v=zj_Hm3IxgDw

Prof. Dr. Kenny De Meirleir vertelt over ME, het immuunsysteem met immunologische afwijkingen, en betrokken infecties.

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Het kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://bit.ly/R5Mwzj)

Door storing op het youtube kanaal was er geen chatmogelijkheid en werd college 8 ipv collega 7 online gezet, excuses voor de vertraging.

Vragen n.a.v. dit college kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @WvPatienten. Stel wel uitsluitend vragen over het onderwerp dat behandeld is.


Transcript College 7: ME, het immuun-systeem en diverse virussen

Webcollege van Prof. Dr. K. de Meirleir, uitgezonden op 14 december 2012

Dat het immuunsysteem verstoord is, komt waarschijnlijk als gevolg van infecties. Dat is bij de helft van de patiënten een duidelijk begin. Daar is een infectieus, een griepachtig syndroom geweest, dat een aantal dingen in gang zette.

Infecties worden in het lichaam wel of niet geklaard. Bepaalde infecties gaan nooit meer weg en blijven in het lichaam aanwezig. Het is de interactie tussen het immuunsysteem en de infecties die in deze aandoening ook verstoord is. We zien dat een aantal infecties door het immuunsysteem niet geklaard kunnen worden, of onvoldoende onder controle gehouden kunnen worden.

We denken dat in deze aandoening verschillende multipele infecties tegelijkertijd actief zijn, en het immuunsysteem ze niet onder controle kan krijgen. We denken dat die mede een rol spelen in het chronisch worden van de aandoening, omdat ze een stuk van het immuunsysteem in feite constant opjagen. Door het chronische van de ziekte is een ander deel van het immuunsysteem verzwakt en kan het niet normaal functioneren.

Er is bijvoorbeeld een heel duidelijk verband met enterovirussen. Er is een Amerikaan die heeft aangetoond dat meer dan 80% van de ME-patiënten een enterovirusinfectie hebben in de maag en dat niet kunnen klaren. En hij vindt dat maar bij 20% van de normale populatie. Dat wil zeggen dat die enterovirussen niet de oorzaak zijn van de ziekte, maar het immuunsysteem ze niet onder controle kan houden. Als er bij 20% van normale mensen ook enterovirussen worden gevonden, wil dat zeggen dat dat hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak is van de ziekte. Maar dat het een fenomeen is dat te maken heeft met een veranderd immuunsysteem.

Ook andere virussen zoals het Pfeiffer-virus, het Herpes 6-virus, het cytomegalovirus en het parvovirus B19 zijn in verhoogde mate aanwezig bij ME-patiënten. Dat heeft ook te maken met de Th1-immuniteit die verzwakt is bij ME-patiënten en die de infecties niet kan klaren. Er is nogal wat nadruk gelegd op Herpes 6, omdat dat zowel kan zorgen voor een verminderde immuniteit op zich, als door die verzwakte immuniteit chronisch actief kan zijn. En allerlei aandoeningen kan geven in het lichaam: van epilepsie tot hartaantasting en zo meer. Dat past zeer goed in het beeld van ME. Het gaat ook hier niet om een acute infectie, maar om een virus dat bij veel mensen latent aanwezig blijft en in verhoogde mate, verhoogde kwantiteit aangetroffen wordt.

De afweer tegen bacteriële infecties is ook een stoornis bij ME-patiënten. Er zijn nogal wat intracellulaire infecties zoals Chlamydia , Mycoplasma en andere intracellulaire infecties chronisch aanwezig. Men meet heel veel infecties wanneer men degelijk onderzoek doet. En men heeft die een rol toebedacht in het geheel van de afwijking. Maar ook dat heeft dus te maken met de cellulaire immuniteit, de Th1 immuniteit die niet goed werkt. Waardoor dergelijke infecties moeilijk onder controle worden gehouden.

Ook parasieten, voornamelijk darmparasieten, zoals Giardia en plastocyten komen in veel grotere mate voor bij dergelijke patiënten. Dat alles wijst dus op een abnormaliteit van de immuniteit.

De grote studies die voornamelijk buiten maar ook in Europa gedaan zijn, tonen aan dat er een verschuiving is in het immuunsysteem, in de cellulaire immuniteit. In de zogenaamde CD8 positieve T-cellen  is een verandering, en zij zijn soms ook veel lager in aantal. Goed bekend is dat de natural killer cellen, cellen die tumorcellen maar ook virussen opnemen en doden, een verminderde functie hebben en soms heel laag zijn in aantal.

Als reactie op de aanwezigheid van micro-organismen zien we dat ook de inflammatoire cytokines, de stoffen van onze witte bloedcellen die gepaard gaan met de productie van interleukines en wat we noemen chemokines, verhoogd zijn. Bij één patiënt vinden we soms tot tien verschillende interleukines, cytokines dus, die verhoogd zijn in het bloed. Ook dat heeft een heel spectrum aan gevolgen.

We zijn nu voornamelijk gefocust op een enzym dat nagalase heet. 97% van onze patiënten heeft een verhoogd nagalasegehalte, vergeleken met normale mensen. Verhoogd nagalase leidt tot slecht functioneren van de macrofagen, witte bloedcellen in de weefsels die ook partikels opnemen die verwijderd moeten worden. Macrofagen zijn immunogeen, en stimuleren het immuunsysteem om bijvoorbeeld  bacteriën en virussen te verwijderen.

En ik ben hier zeker niet volledig in de lijst van immuunafwijkingen. Er is een hele reeks van immuunafwijkingen die duidelijk geïdentificeerd kunnen worden maar waar de klassieke geneeskunde nog niet van wil horen. Omdat ze wel wetenschappelijk aangetoond zijn, maar klinisch nog niet hun toepasbaarheid hebben bewezen.

Wat is ‘nagalase’?

Nagalase is een eiwit, een stof die een ander eiwit afbreekt dat we nodig hebben om onze macrofagen te activeren. Onze macrofagen moeten op een bepaald ogenblik gestimuleerd worden om meer vreemde partikels op te nemen. De nagalase verhindert dat. Er zijn heel wat bronnen bekend van nagalase. Zo maken  bijvoorbeeld het HIV-virus en bepaalde darmbacteriën nagalase aan. Ook dat vormt onderwerp van studie nu. Welke nagalase eigenlijk verhoogd is bij ME-patiënten en waar die van afkomstig is. 

Verklarende woordenlijst:

CD-8 of  T8-cellen – verzorgen mede de cellulaire immunoreactie. T8-cellen remmen de productie van antistoffen, in tegenstelling tot Th-cellen.

Chlamydia (trachomatis) – veroorzaakt  o.a. endocarditis, ontsteking van de binnenwand van het hart. Een seksueel overdraagbare bacterie.

Cytomegalovirus – een herpesvirus (HHV-5). Veroorzaakt o.a. afname van de cellulaire immuniteit. Speelt ook een rol bij een deel van de verschijnselen bij aids.

Enterovirus – groep virussen die in de darm en de ontlasting wordt aangetroffen, zoals Coxsackie en poliomyelitis.

Giardia – zweepdradige parasiet. Kan slijmvliesbeschadiging van de darmwand en darmvlokatrofie veroorzaken.

Herpes-6 virus – een van de acht thans bekende HHV-virussen. Veroorzaakt o.a. roseola bij kinderen (kenmerk: bloedtoevoer naar een bepaalde plek, die verdwijnt als er op gedrukt wordt).

Immunogeen – lichaamsvreemde stof, doorgaans een eiwit, die zelfstandig een immunoreactie op kan wekken.

Multipele infecties – infecties die op diverse plaatsen in het lichaam op kunnen treden.

Mycoplasma – een geslacht micro-organismen zonder celwand. M-infecties kunnen o.a. acute artritis, ontstekingen van de hersenen en de hersenvliezen en ontsteking van het hartzakje veroorzaken.

NK of natural killer-cellen – herkennen membraanveranderingen van cellen, die met een virus zijn geïnfecteerd en kunnen die doden.

Partikels – kleine deeltjes

Parvovirus – heel kleine DNA-virussen met voorkeur voor het lymfatisch weefsel.

Pfeiffer-virus of EBV (HHV-4). Veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, die gepaard gaat met o.a. moeheid, lymfeklierzwellingen, keelpijn, stijve nek, hoofdpijn etc.

Th-cellen – versterken de immuunrespons , noodzakelijk bij de productie van antistoffen.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl


De volgende aflevering op 21 december heeft als onderwerp “ME, de bloedsomloop en de hersenen” evenals chatmogelijkheid met Prof. De Meirleir van 11u tot 11.45u.

Lees/Bekijk ook:

De transcripten van de eerste vijf colleges evenals het transcript van de zesde aflevering van prof. dr. De Meirleir zijn beschikbaar gesteld door de © de ME/cvs Vereniging, inclusief de vraag- en antwoordsessies na het derde en het vijfde college.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links