Bron:

| 8433 x gelezen

Onlangs had de European ME Coalition (EMEC) een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

Vorig jaar heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot extra financiering voor biomedisch onderzoek naar Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/cvs). EMEC had onlangs een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Europese Commissie om de follow-up van de resolutie en de acties van de Europese Commissie ter bevordering van ME/cvs-onderzoek in Europa te bespreken.

Ze gaven aan dat zij zich inspannen om vooruitgang te boeken voor ME/cvs-patiënten in Europa. Het belangrijkste Europese onderzoeksprogramma, Horizon Europe, richt zich niet op specifieke ziekten, maar eerder op ziektecategorieën. Daarom hopen zij een beleid te implementeren dat wetenschappelijk onderzoek zal mogelijk maken naar een bredere categorie van te weinig onderzochte ziekten zoals ME/cvs.

Het onlangs aangekondigde onderzoekprogramma in Duitsland is een goed voorbeeld van wat met deze aanpak op lange termijn kan worden bereikt. Het zal echter tijd en geduld vergen. Het nadeel van deze aanpak is dat de eerste specifieke oproepen niet eerder dan 2023 mogen worden verwacht. Het voordeel is dat, als dit wordt uitgevoerd zoals gepland, er structurele financiering op lange termijn zal zijn voor te weinig onderzochte ziekten zoals ME/cvs. Als gevolg daarvan zal dit hopelijk een gevestigde categorie worden in elk toekomstig werkprogramma van Horizon Europe.

EMEC zal het proces blijven volgen en blijven vechten voor wetenschappelijk onderzoek naar ME/cvs om patiënten betere perspectieven te geven.

© European ME Coalition, 2 mei 2021. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine en Abby, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Geen Evenementen
Recente Links