Bron:

| 4470 x gelezen

Het Nieuwsblad, 13 oktober 2017

DIEST – De première van Unrest, een film die aandacht vraagt voor de moeilijke leefomstandigheden van CVS-patiënten, is weggelegd voor Diest.

Diestenaar en patiënt Eddy Keuninckx zette jarenlang mee zijn schouders onder het filmproject Unrest. Filmmaakster en CVS-patiënte Jennifer Brea toont haar leven en dat van haar medepatiënten in heel de wereld, werkend vanuit haar bed. Daarbij stuit ze op veel onbegrip van artsen die denken dat haar ziekte een psychische oorsprong heeft. Ze toont hoe zij en haar partner moeten omgaan met de voortschrijdende gevolgen van de ziekte die uitputting, pijn en een intolerantie voor inspanningen veroorzaakt.

Unrest won meerdere prijzen op grote filmfestivals en opent de ogen van iedereen die denkt dat CVS een ziekte is van psychosomatische oorsprong. Uit appreciatie voor de steun van Eddy Keuninckx, organiseert promotor Millionsmissing Belgium de première van de film in Diest.

“Wereldwijd lijden 17 miljoen mensen aan het chronische vermoeidheidssyndroom”, zegt Keuninckx. “In ons land zijn er circa 30.000 patiënten. Al die patiënten moeten op zoek naar een diagnose en erkenning van hun ziekte, maar vooral ook naar genezing. Zij moeten het meestal doen zonder de juiste zorg.”

Unrest wordt voor de eerste keer in België vertoond op 2 november om 19.30 uur in het begijnhof van Diest. De toegangsprijs bedraagt vijf euro. Als er na aftrek van de kosten winst overblijft, wordt die geschonken aan de stichting Save4Children.

© Het Nieuwsblad.

Met dank voor de toestemming om het artikel te plaatsen.

Praktisch

Reserveren (via cultureel centrum) is verplicht omdat de plaatsen beperkt zijn in die zaal (100 zetels). De filmvertoning begint om 19.30u maar de deuren gaan reeds open om 19u. De film zelf duurt ruim 90 minuten.

D.d. 21 oktober: reeds meer dan 90% is uitverkocht, dus wees er snel bij!

D.d. 25 oktober: laatste tickets!

Brochure met praktische info

null

null

Foto’s van de Belgische première

Millionsmissingbelgium

timeforunrest screening Diest Belgium November 2nd 2017 Sold out. Bedankt iedereen om aanwezig te zijn.


Extra voorstellingen in Antwerpen en Leuven!

Extra voorstelling te Antwerpen op donderdag 11 januari 2018 (20u) 
Locatie: Auditorium Permeke, De Coninckplein 25 – 2060 Antwerpen 
Inkom 5€ (er zijn eveneens 100 plaatsen beschikbaar) 
Reserveren kan door te mailen naar wucb.provincieantwerpen@yahoo.com 
of telefonisch op het nr: 0485/91.79.57

In maart 2018 zal er ook een screening van “Unrest” georganiseerd worden in Leuven, dit in samenwerking met het docu/filmfestival “Docville”. Details hierover volgen later.Over Unrest

Wat doe je als je leven plots verandert omdat je een ziekte krijgt die niet wordt begrepen en je bed gebonden maakt?

Filmmaakster en CVS-patiënt Jennifer Brea brengt in Unrest, werkend vanuit bed, haar leven en dat van haar medepatiënten, die wereldwijd met dezelfde problemen worstelen, in beeld. In Unrest laat ze zien hoe zij en haar partner moeten dealen met de invaliderende ziekte CVS die uitputting, pijn en inspanningsintolerantie veroorzaakt.

De Belgische première is op 2 november in de Aula van het Begijnhof te Diest. Unrest won verschillende prijzen op filmfestivals en opent de ogen van iedereen die nu nog denkt dat CVS een ziekte is van psychosomatische oorsprong.

De achtentwintigjarige Jennifer Brea werkt aan haar PhD aan Harvard en zal over een paar maanden trouwen met haar grote liefde Omar als ze plots getroffen wordt door een mysterieuze koorts die haar bedlegerig maakt. Terwijl ze steeds zieker wordt start ze met een videodagboek op haar IPhone en filmt zo de zoektocht die zij en Omar maken op zoek naar een diagnose en een manier om te genezen. Daarbij stuiten ze op veel onbegrip van artsen die denken dat haar ziekte psychisch van oorsprong is.

Jennifer ontdekt de onzichtbare wereld van miljoenen patiënten die, net als zij, zoeken naar een diagnose, erkenning van hun ziekte maar vooral ook naar genezing. Zij moeten het vaak doen zonder een goede zorg, hulpmiddelen of een uitkering en steeds maar uitleggen dat hun ziekte een fysieke oorsprong heeft en niet een psychische.

Gelukkig is er hoop. Wereldwijd hebben verschillende onderzoeksgroepen aangetoond dat ME/CVS een ernstige en fysieke ziekte is. Onderzoeken naar een bloedtest die de ziekte aan kan tonen zijn in volle gang, Het begint nu hopelijk ook bij steeds meer behandelaars door te dringen dat Cognitieve Gedragstherapie en Graded Exercise Therapie (waarbij de patiënten steeds meer moeten bewegen) niet de juiste behandelmethode is en dat het de patiënten zelfs zieker kan maken. Ook worden steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die dit onderstrepen.

#MEAction/Millionsmissing Belgium organiseert de première van de film in België, een stadsgenoot heeft e aan meegewerkt. Onlangs verscheen nog in de pers dat de inmiddels zeer omstreden onderzoeken gebaseerd op de vooronderstelling dat ME-patiënten kunnen opknappen of zelfs herstellen door activiteit opbouwende oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. We wensen er de aandacht op te vestigen dat het onderzoek, waarop deze resultaten gebaseerd zijn, vorig jaar nog werden herzien. Hieruit bleek dat ze helemaal niet werkzaam zijn, integendeel. Deze film laat zien wat het betekent om met CVS te leven, zowel uit het oogpunt van de patiënten als van de mantelzorgers, familie en vrienden. 

De film Unrest won verschillende eerste prijzen (Sundance Film Festival, Sheffield International Documentary Festival, Nashville Filmfestival en RiverRun International Film Festival).

Film Synopsis

Jennifer Brea staat op het punt de liefde van haar leven te huwen wanneer ze door een mysterieuze koorts wordt getroffen. Deze maakt haar zo ziek dat ze zelfs niet meer recht kan staan. Wanneer dokters haar zeggen dat het “allemaal tussen de oren zit”, begint ze zichzelf te filmen en ontdekt ze een verborgen wereld van miljoenen andere mensen die door ME bed gebonden zijn of het huis niet meer kunnen verlaten. Hier bij ons is deze ziekte beter gekend als CVS.

Muziek

Bear MCCreary:

(The Force, Unrest, The Waiting Room, The Devil and Daniel Johnston, Daughter From Danang, We Were Here, Bang: the Bert Berns Story, and Audrie & Daisy)

Trailer 

Unrest_Trailer

This is “Unrest_Trailer” by Shella Films on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Klik op CC en kies Nederlands voor Nederlandse ondertiteling

Verneem meer over #TimeforUnrest een wereldwijde impactcampagne op timeforunrest.org!

 


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Geen Evenementen
Recente Links