Op 13 juli 2017 verscheen in Medisch Contact een blog van de hand van de heer Jim Faas, een verzekeringsarts en jurist. Daarin heeft hij het over de fel bekritiseerde PACE-trial waarbij cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) toch niet zouden deugen voor ME-patiënten. Best een uniek schrijven in de Lage Landen.
Ongemakkelijke (on)waarheden
Jim Faas 3 minuten leestijd Blog Het borrelt en gist al maanden in de wereld van het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) en myalgische encefalomyelitis (ME). De ‘ gerenommeerde’ PACE-trial, op basis waarvan CGT (cognitieve gedragstherapie) en GET ( graded exercise therapy) als behandeling van eerste en tweede keus voor de aandoening worden gepropageerd, zou voor geen sikkepit deugen.
Een tenenkrommende reactie van de biopsychosociale school in naam van neuroloog Emile Keuter kon uiteraard niet achterblijven. Daarbij worden de patiënten zonder blikken of blozen weggezet als de “militante CVS/ME-tak”. Zijn laatste citaat zegt genoeg:
Cognitieve gedragstherapie is een redelijk sterk werkende therapie tegen lichamelijke vermoeidheid. Het werkt alleen niet bij iedereen met CVS/ME. U mag raden waarom.
Cognitieve gedragstherapie
In het eenvoudige psychosomatische model uit de vorige eeuw zagen we stress als druk op het individu. Onder stress bleef het organisme in leven door een adrenaline-uitstoot te genereren (flight, fright, fight), maar daarna was het nodig voor het lichaam om te recupereren.
Anil van der Zee, ME-patiënt, voormalig professioneel balletdanser en gerespecteerd forumlid, schreef op zijn blog een degelijk onderbouwd antwoord gericht aan de Heer Keuter. Het lezen waard!
Neuro(loog)-M.E. militant
Mijn antwoord op de blog van de heer Keuter naar aanleiding van de blog van de heer Faas. Geachte heer Keuter, Dank u voor uw blog. Mijn naam is Anil van der Zee, voormalig professioneel balletdanser en nu bedgebonden M.E. patiënt. Misschien pas ik zelfs bij de “militante CVS/ME-tak”.