Bron:

| 4556 x gelezen

Dinsdag 16 juni is de vierenzestigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Prof. Alan Light te bekijken met als thema:

ME/cvs, het immuunsysteem en de celfuncties

In dit college (6:19) vertelt Prof. Alan Light over ME/cvs, het immuunsysteem en de celfuncties.

0.24 Welke afwijkingen vond u in het immuunsysteem?

1.23 Welke rol spelen de immuuncellen bij ME/cvs?

2.53 Verschillen in het immuunsysteem van mannen en vrouwen

3.49 Welk huidig onderzoek is veelbelovend en waarom?

64. ME/cfs, immune system, cell functioning / ME/cvs, immuunsysteem, celfuncties – Prof. Alan Light

https://www.youtube.com/watch?v=xzxQ-j25jAg

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)

Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @WvPatienten.


Transcript College 64: ME/cvs, het immuunsysteem en de celfuncties

Webcollege van Prof. Alan Light, uitgezonden op 16 juni 2015

Welke afwijkingen vond u in het immuunsysteem?

Andere onderzoekers hebben in het verleden bij ME/cvs-patiënten veranderingen in het immuunsysteem vastgesteld. Wij vonden minder van zulke veranderingen in onze gen-expressie onderzoeken dan de meeste andere onderzoeksgroepen. Maar de totale gemiddelde waarden van onze resultaten zijn een beetje misleidend. Bij een subgroep patiënten vonden we juist een behoorlijk extreme verandering van de immuunreactie na inspanning. We vonden op zijn minst bij sommige van de patiënten een toename van zowel de ontstekingbevorderende als de ontstekingremmende genen. Grote toenames. Het leek heel erg op het patroon dat we bijvoorbeeld zien bij patiënten met griep. Dit is één van de dingen die we waarnamen bij een subgroep van ongeveer 20% van de patiënten.

Welke rol spelen de immuuncellen bij ME/cvs?

Veel onderzoekers zijn hier mee bezig geweest en zijn overtuigd van het feit dat het immuunsysteem nauw betrokken is bij de ziekte ME/cvs. Wij denken niet dat het direct de symptomen veroorzaakt bij de meeste ME/cvs- en fibromyalgie-patiënten. Volgens ons is het indirect wel extreem belangrijk bij minstens een deel van de patiënten, zo niet alle. We denken dat de immuuncellen bij deze patiënten feitelijk auto-antilichamen aanmaken tegen specifieke delen van het vermoeidheidssysteem zoals ik dat eerder beschreven heb. Zo kunnen deze immuuncellen de mate van expressie verhogen of verlagen van de genen waar we over spraken.

Feitelijk voel je dus meer of minder vermoeidheid doordat de auto-antilichamen de functie van de adrenerge receptoren verhogen óf direct de functie van de ASIC receptoren verhogen. Ze kunnen die functie ook juist zover verlagen, dat ze het hele systeem in tegengestelde richting veranderen en je toch weer vermoeidheid voelt. Wij zijn dus van mening dat de auto-antilichamen een hoofdrol spelen bij minstens een deel van de ME/cvs-patiënten en mogelijk bij allemaal.

Verschillen in het immuunsysteem van mannen en vrouwen

Is er een verschil tussen het immuunsysteem van vrouwen en mannen en kan dat verklaren waarom vrouwen veel vaker ME/cvs hebben dan mannen? Het immuunsysteem bij vrouwen blijkt actiever te zijn dan bij mannen. Vrouwen reageren sterker dan mannen op bijna alle ziekteverwekkers, zo is keer op keer aangetoond. In een groot aantal onderzoeken bleek dat zo te zijn. Als ME/cvs in tenminste een deel van de gevallen veroorzaakt wordt door auto-antilichamen zou het heel begrijpelijk zijn dat de ziekte zoveel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Welk huidig onderzoek is veelbelovend en waarom?

Wat is naar mijn mening het belangrijkste huidige onderzoek naar ME/cvs? Er zijn een aantal ontwikkelingen gaande die naar mijn mening op termijn echt baanbrekend en sensationeel zullen zijn voor de patiënten. Eén ervan is dat we ons op dit moment naar we hopen concentreren op enkele auto-antilichamen die de directe oorzaak kunnen zijn van ME/cvs bij tenminste een deel van de patiënten. Wij zijn net als verschillende andere groepen bezig met een aantal onderzoeken hiernaar. Dat is één gebied.

Het andere veelbelovende onderzoeksgebied is de epigenetica. De hulpmiddelen die we nu hebben op het gebied van de genetica zijn ongelofelijk veel krachtiger dan in het verleden. In de afgelopen drie à vier jaar zijn er technieken ontwikkeld waarmee we precies kunnen zien wat genen die veel ziekten veroorzaken aan- en uitzet. Dat is vooral gaande bij onderzoek naar kanker, maar men begint hier nu ook mee te werken bij onderzoek naar ME/cvs. Dit zou ons niet alleen aan biomarkers voor ME/cvs te helpen, wat we heel graag zouden willen door het gebruik van deze nieuwe technieken. Het geeft ons ook de mogelijkheid genetische veranderingen aan te brengen bij patiënten.

Tot twee jaar geleden hadden we hier nog niet eens van gehoord en nu zijn er hiermee al veel onderzoeken gaande. Men is bezig met wat men gen-wijziging noemt, wat men toepast bij enkele ziekten bij mensen en bij veel onderzoek bij dieren. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons te richten op de exacte veranderingen bij deze patiënten. We zullen dat terug kunnen veranderen naar een toestand die meer normaal is.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl 


Chatsessie

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl


De volgende aflevering met Dr. … is gepland … en heeft als onderwerp “College 65: …”

Lees/Bekijk ook: 

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
1
3
4
5
6
7
9
10
12
13
14
16
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31
1
2
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
08 mei
08/05/2024    
21:30 - 23:45
Dr. Putrino and Dr. Wood will explain their ongoing research and the current study, which has high potential to generate new knowledge and to help [...]
11 mei
11/05/2024    
14:00 - 16:00
Save the date! Op zaterdag 11 mei plannen we een Millions Missing bewustmakingsactie in het centrum van Brussel van 14 tot 16 uur. De precieze [...]
15 mei
15/05/2024 - 16/05/2024    
Hele dag
Unite to fight 2024. De eerste en grootste door de community gedreven conferentie over ME/cvs en Long Covid. Gratis tickets voor online webinar, een tweedaagse [...]
17 mei
17/05/2024    
18:00 - 23:00
The PolyBio is Symposium: register now to hear updates on our LongCovid, ME/CFS and related chronic illness projects & clinical trials: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Od4HsQn-Thq87EreSse-6w#/registration
23 mei
23/05/2024    
14:00 - 16:00
Ben je statutair ambtenaar en vaak afwezig op het werk door ziekte? Dan kan, wanneer je zogenaamde ‘ziektedagen’ zijn opgebruikt, een ziektepensioen ter sprake komen. [...]
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
Events on 11/05/2024
Events on 15/05/2024
Events on 17/05/2024
Events on 29/05/2024
Datum/Tijd Evenement
23/05/2024
14:00 - 16:00
Infomoment: wat verandert er aan het ziektepensioen voor ambtenaren?
29/05/2024
16:00 - 18:00
Webinar: alles wat je altijd al wilde weten over EDS en HSD
03/06/2024
14:00 - 16:00
Pais op naar Den Haag!
Nieuwspoort, Den Haag
Recente Links