Bron:

| 2879 x gelezen

Dinsdag 8 maart is de vijfenzeventigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Dr. Neil Harrison te bekijken met als thema:

Ik en ME

In dit college (2:44) beantwoordt Dr. Neil Harrison de meest gestelde vragen (deel 2)

0.23 Wat voor soort onderzoeken doet u?

1.09 Inflammatie-modellen

1.43 Inflammatie en ME – het verband

75. Me & ME / Ik & ME – Dr. Neil Harrison

https://www.youtube.com/watch?v=BdgUMip5Cys

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)

Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @MEcvsVereniging.


Transcript College 75: Ik en ME

Webcollege van Dr. Neil Harrison, uitgezonden op 8 maart 2016

Mijn naam is Neil Harrison. Ik ben academisch psychiater aan de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

Wat voor soort onderzoeken doet u?

Ik onderzoek hoe inflammatie of activatie van het immuunsysteem ons gedrag beïnvloedt. Bijvoorbeeld hoe we denken, hoe we ons voelen, hoe we complexe informatie kunnen verwerken. Ik doe dat op een aantal verschillende manieren. Bij een aantal onderzoeken kijk ik bijvoorbeeld naar gezonde jonge vrijwilligers die een ontsteking krijgen te verwerken. Ik geef ze opzettelijk hele milde inflammatie en dan kijk ik hoe hun gedrag verandert, hoe hun humeur verandert en hoe geheugenfunctie en dergelijke veranderen.

Inflammatie-modellen

Met inflammatie-modellen bedoel ik dat we in experimenteel onderzoek milde inflammatie opwekken bij personen die verder gezond zijn. Een van de dingen die we gebruiken is een standaard klinische tyfusvaccinatie. We vaccineren gezonde personen met dit tyfusvaccin en dan houden we de drie, vier, vijf uur erna hun immuun- en inflammatoire respons in de gaten.

Inflammatie en ME – het verband

Wat is nou het verband met ME? Dat is een hele interessante vraag. Ik kijk naar de normale inflammatoire responsen, zowel bij gezonde personen als bij patiënten. Bijvoorbeeld bij patiënten met hepatitis C. Over ME weten we dat een heel groot deel van de patiënten een acute infectie heeft gehad voordat hun klachten begonnen. Dus dit is misschien geen perfect model, maar toch een aardig model om te gebruiken als we willen kijken naar hoe ons lichaam en ons brein reageren op acute inflammatie.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl


De volgende aflevering met Dr. Neil Harrison is gepland 22 maart en heeft als onderwerp “College 76: ME en vermoeidheid

Lees/Bekijk ook: 

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Eén reactie

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links