Bron:

| 5202 x gelezen

Woensdag 2 november is de vijfentachtigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Dr. Byron Hyde te bekijken met als thema:

ME, virussen en bacteriën

In dit college (9:15) behandelt Dr. Byron Hyde de volgende vragen/onderwerpen:

 • 0.13 EBV & Borrelia
 • 2.33 Andere HHVs
 • 3.04 Waarom valt ME zo moeilijk te definiëren?

85. ME, viruses and bacteria / ME, virussen en bacteriën – Dr. Byron Hyde

 https://www.youtube.com/watch?v=SkG8Bi6aw38 

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)

Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @MEcvsVereniging.


Transcript College 85: ME, virussen en bacteriën

Webcollege van Dr. Byron Hyde, uitgezonden op 2 november 2016

EBV & Borrelia

Laten we het nu hebben over alle virale en bacteriële infecties, en andere microbiële infecties die in verband worden gebracht met ME en CVS. Ten eerste Epstein-Barr. Dat hebben we al uitvoerig behandeld. Epstein-Barr heeft een incubatieperiode van 40 dagen. Een besmettelijke ziekte kan pas een epidemie veroorzaken als dit minder dan vijf of zes dagen is. Anders gebeurt het niet.

De andere is Borrelia. Borrelia is een serieuze bedreiging. Borrelia begon in Schotland en kwam toen naar Amerika, naar het stadje Lyme in Connecticut. De herten in dat gebied raakten besmet en vandaar uit heeft Borrelia zich in de afgelopen 50 jaar over de gehele VS en twee delen van Canada verspreid. Het veroorzaakt een chronische ziekte.

Helaas is er een laboratorium in Californië dat consequent positief test op Borrelia. Maar Borrelia vertoont dezelfde lijn als een standaard streptokokkeninfectie. Bij veel patiënten zal de test een positieve uitslag geven op streptokokken, die ze misschien tien of twintig jaar eerder hebben gehad maar waar ze nu geen last meer van hebben. Maar de uitslag lijkt op Borrelia. Borrelia is echt en veroorzaakt serieuze problemen, maar we weten nog niet genoeg om het te behandelen. Eén van mijn patiënten van de afgelopen week had duidelijk Borrelia. Hij was slechts twee weken behandeld en toen zeiden ze dat ze niets meer konden doen. Borrelia goed behandelen is een probleem. Het is een echte, ernstige ziekte en het lijkt erg op CVS.

Andere HHV’s

De verschillende herpesvirussen, en ik weet niet hoeveel er zijn, ten minste 6 en misschien wel 12, kunnen bij sommige mensen chronische infecties veroorzaken. In theorie zouden ze CVS kunnen veroorzaken. Maar nogmaals, dat heb ik nog nooit gezien in de 30 jaar dat ik onderzoek doe bij deze patiënten.

Waarom valt ME zo moeilijk te definiëren?

Dat het lastig is om virale infecties en hun oorzaken te doorgronden hangt vooral samen met het vinden van het virus bij acute en chronische ziekte. Ik kan dit het best illustreren door de problemen met polio te bespreken.

Het poliovirus, paralytische polio, werd voor het eerst heel goed beschreven door dr. Ivar Wickman in 1907, zoals eerder vermeld. In december 1907 slaagden twee Duitse wetenschappers erin het ruggenmerg van een jongen fijn te malen en door een keramisch filter te leiden, en dit filtraat te injecteren in cavia’s, konijnen, muizen en twee apen. Geen van de dieren werd ziek op één van de apen na. Die aap raakte verlamd.

Ze zagen dat als definitief bewijs dat ze het poliovirus hadden geïsoleerd en overgebracht op een mensachtig dier, en dus werkelijk polio konden veroorzaken. En ze hadden gelijk. Dat was in december 1907. Wat er daarna gebeurde: mensen werden steeds banger, omdat de epidemieën groter werden. Er was een epidemie in Brooklyn, New York. Ik weet niet meer precies hoeveel mensen ziek werden, maar je moet denken aan zo’n twintigduizend. Ze waren niet in staat de virussen te isoleren, ondanks dat deze mensen stierven.

Het duurde tot de epidemie van 1932, een gemengde epidemie van polio en ME in het County General Hospital in Los Angeles. Ze namen van wat zij dachten herstelde patiënten serum af en injecteerden dit bij de 192 artsen en verpleegkundigen, zodat deze geen polio zouden krijgen. Maar wat ze wel kregen was ME. Ze beseften op dat moment niet dat ze toen eigenlijk de eerste menselijke proeven met ME hadden gedaan door een virus bij mensen te injecteren dat ME veroorzaakte.

In 1935 kwam de eerste poliovaccinatie. Maar die was gebaseerd op de onjuiste theorie dat polio maar door één virus werd veroorzaakt. Ze injecteerden dit bij zo’n honderd mensen en een aantal daarvan overleed. Waarom? Omdat het 1935 was, en het eerste poliovirus pas in 1907 was ontdekt, en artsen tot aan 1935 dachten dat er slechts één poliovirus was waar je ernstig ziek van werd of dood aan ging.

Rond 1940 zeiden twee Australische artsen: “Dit klopt niet, we hebben nog zo’n ernstig poliovirus gevonden”. Maar de Amerikaanse artsen geloofden hen niet. Pas in de jaren 50 kon Salk, met behulp van veel geld, aantonen dat er drie typen poliovirus waren die epidemische poliomyelitis veroorzaakten, paralytische polio, waar men dood aan kan gaan of misvormd door raakt.

Hij ontwierp, samen met een grote groep geweldige wetenschappers van de Concordia universiteit, een fantastisch vaccin met alle drie de virussen. Het maakte bijna onmiddellijk een einde aan paralytische polio in de Verenigde Staten. Heel snel daarna, kort nadat Sabin verscheen in 1949 of was het ’59, waren zij in staat om een halt toe te roepen aan wereldwijde polio. Maar ze maakten een fout. Dit jaar raakten in Nederland, Duitsland, Denemarken, Canada en de VS weer veel kinderen die wel gevaccineerd waren toch verlamd. Ik meen dat ook 7.000 mensen in China rond de tijd dat de Olympische Spelen in Shanghai waren een paralytische ziekte kregen.

Wat was het? Want het was geen polio 1, 2 of 3. Het waren de andere enterovirussen. Er zijn ten minste vier of vijf andere enterovirussen die nu verlammingsziekten veroorzaken. Ik vermoed dat ME compleet gestopt zou kunnen worden als alle enterovirussen in die vaccinatie waren opgenomen. Wat er volgens mij gaat gebeuren in de komende tien jaar is dat er steeds meer gevallen gaan komen van paralytische polio-achtige ziekten veroorzaakt door enterovirussen, die de kop weer opsteken. Artsen zullen steeds meer geld krijgen en ze zullen een nieuw poliovaccin ontwikkelen met niet alleen polio 1, 2 en 3, maar alle enterovirussen. En wanneer dat gebeurt, denk ik dat ME kan worden gestopt. Zover is het nog niet, maar het zal gaan gebeuren.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl


De volgende aflevering met Dr. Byron Hyde is gepland 16 november en heeft als onderwerp “College 86: ME en de rol van enterovirussen

Lees/Bekijk ook: 

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

 

Eén reactie

 1. Belangrijk college!!
  Quote: 
  “Helaas is er een laboratorium in Californië dat consequent positief test op Borrelia. Maar Borrelia vertoont dezelfde lijn als een standaard streptokokkeninfectie. Bij veel patiënten zal de test een positieve uitslag geven op streptokokken, die ze misschien tien of twintig jaar eerder hebben gehad maar waar ze nu geen last meer van hebben. Maar de uitslag lijkt op Borrelia.”
  Net als Augsburg? 
  En dan polio, andere enterovirussen en ME … Hyde denkt dat een vaccinatie de oplossing gaat bieden voor ME.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links