Groep ME Den Haag, 23 juni 2013
Momenteel zijn wij druk bezig met de afrondende fase: handtekeningen controleren, het voorstel uitschrijven, mensen om ons heen verzamelen die ons kunnen bijstaan en het organiseren van de overhandiging. Maar hoe werkt het nou na het overhandigen? Hieronder wat informatie.
Na het overhandigen van de handtekeningen en natuurlijk het initiatiefvoorstel zélf gaat de commissie voor de verzoekschriften en burgerinitiatieven uit de Kamer aan het werk. Feitelijk zal het werk rusten op de staf van die commissie (de griffier en twee medewerkers), soms wordt een van de kamerleden als rapporteur aangesteld. Zij checken de formaliteiten en doen een (formeel) voorstel aan de Kamer als geheel, een soort go or no-go. Bij hun check beginnen ze met het tellen van handtekeningen en het houden van steekproeven. De commissie kan ook vragen stellen aan een minister (informatie inwinnen). Indien de commissie van oordeel is dat aan alle voorwaarden is voldaan, zal zij de Kamer voorstellen het initiatief in behandeling te nemen (dat doet zij in een besloten commissievergadering, op voorstel van de griffier). Het verslag dat de commissie maakt wordt aan ons toegezonden en is in de regel openbaar. Tot dit moment is er nog niet sprake van een inhoudelijke beoordeling.
De behandeling van het initiatief is bij een van de vaste commissies uit de Kamer en daarna pas plenair. De Kamer moet wel eerst plenair een besluit nemen om het in behandeling te nemen.
Er zitten dus nog een hoop stappen en go’s/no go’s tussen voordat het daadwerkelijk in de Kamer besproken zal worden.
Groep ME Den Haag
Initiatief handtekeningen ophalen
Er is een nieuw initiatief: er zullen handtekeningen opgehaald worden bij de Nijmeegse Vierdaagse.
15 juli, om 12u verzamelen bij de lunchroom (friettent) op het Keizer Karelplein.
Wil je meehelpen? Stuur dan een mail naar: MEDenhaag@gmail.com