Bron:

| 4372 x gelezen

#MEAction, 8 februari 2016

Onlangs kondigde de National Institutes of Health (NIH) uit de Verenigde Staten zijn protocol voor een nieuwe intramurale studie* aan, die postinfectueus chronisch vermoeidheidssyndroom onderzoekt. De patiëntengemeenschap keek reikhalzend uit naar de publicatie van het protocol sinds de aankondiging in oktober [2015] dat de NIH eindelijk ME/cvs tot een prioriteit maakte.

Talloze patiënten en organisaties hebben in de afgelopen maanden geprobeerd om een dialoog tot stand te brengen met de NIH. Velen hebben er bij de NIH in het bijzonder op aangedrongen om patiënten te betrekken bij het plannen van het protocol voor de intramurale studie en van het gehele ME/cvs-plan van de organisatie. Helaas suggereert de eenzijdige aankondiging van het protocol dat de NIH geen dergelijke intentie heeft.

UPDATE #1

Het lijkt er op dat het protocol per ongeluk is gepubliceerd.

Julie Rehmeyer on Twitter

Julie Rehmeyer: De @NIH persofficier vertelde mij net dat dit protocol “per ongeluk/ onbedoeld gepost” is. Het staat er echter nog steeds op.*

*Nvdr. ondertussen werd de pagina verwijderd, doch kunt u deze hier nog raadplegen.

UPDATE #2

Van Vicky Whittemore bij de NIH:

“Wij hebben veel vragen gekregen over de studie van personen met ME/cvs, dus we sturen deze naar de onderzoekers in het NIH Clinical Centre om antwoorden te verstrekken. We zullen onze antwoorden posten op de NIH website en ik kan jullie een link sturen als ze gepost zijn.”

Welke criteria worden gebruikt om patiënten te selecteren?

Een belangrijk punt in dit engagement was om te proberen bepalen of de NIH de strengere Canadese Consensus Criteria zou gebruiken om patiënten te werven of mogelijk de klinische definitie van het Institute of Medicine voor System Exertion Intolerance Disease. In plaats daarvan gebruikt de studie de Reeves criteria uit 2005 (ook bekend als de “empirische definitie”) plus een extra vereiste van postinfectieus begin van de ziekte.

De Reeves criteria zijn een ongebruikelijke keuze. Ze zijn gebaseerd op de Fukuda criteria uit 1994 en vereisen geen postexertionele malaise, een symptoom dat door de IOM-commissie werd beschouwd als de kern van deze ziekte. Zonder postinfectieus begin van de ziekte, wordt depressie foutief gediagnosticeerd als CVS in 38% van de gevallen en de definitie werd door het IOM verworpen vanwege het overschatten van de werkelijke prevalentie van de ziekte. Hoewel gebruikt door de Centers for Disease Control (CDC), die de hoofdauteur waren, werd de definitie nooit gebruikt door extramurale onderzoekers.

Welke testen zullen uitgevoerd worden?

Patiënten die toegelaten zijn tot de studie, zullen monsters afstaan van:

 • bloed,
 • speeksel,
 • ontlasting,
 • huid van de wang en
 • ruggenmergvocht.

Het is onduidelijk welke testen op deze monsters zullen worden uitgevoerd.

Zij zullen ook een

 • MRI,
 • neurocognitieve testen en
 • hartmonitoring ondergaan, evenals
 • een inspanningstest ondergaan.

Het is onduidelijk of dit de 2-daagse inspanningstest (CPET) is, een voorgestelde biomarker voor deze ziekte, of een andere inspanningstest. (nvdr. er wordt in het protocol vermeld: “deelnemers zullen een inspanningstest op een fiets tweemaal uitvoeren”).

Welke andere onderzoekspopulaties zullen worden bestudeerd?

In aanvulling op de postinfectieuze patiënten, werft de NIH gezonde controles, patiënten met de ziekte van Lyme zonder vermoeidheid, en patiënten met functionele bewegingsstoornissen.

Er is nog geen verklaring voor de reden waarom patiënten met functionele bewegingsstoornissen (die door de NIH worden gedefinieerd als een psychogene stoornis) en patiënten met de ziekte van Lyme worden gebruikt als vergelijkingsgroepen.

Wat zijn de zorgen van #MEAction?

Onze grootste zorg is dat patiënten worden geworven voor deze studie met niet-standaard criteria die niet strikt genoeg zijn. De NIH heeft een geschiedenis van het gebruiken van strenge criteria: zijn studie naar XMRV, bijvoorbeeld, vereiste dat patiënten aan zowel de Fukuda als aan de CCC criteria voldeden.

Het protocol van de NIH lijkt ook te vereisen dat patiënten erg goed moeten kunnen functioneren om deel te kunnen nemen. We hopen dat het volgende een typfout is:

Functionele beperking zoals bepaald met behulp van de Short-Form 36 (SF-36):

score groter of gelijk aan 70 op de subschaal voor fysiek functioneren, of groter of gelijk aan 50 op de subschaal rolvervulling fysiek, of groter dan of gelijk aan 75 op de subschaal sociaal functioneren, of groter dan of gelijk aan 66 op de emotionele subschaal.

#MEAction heeft herhaaldelijk de NIH geadviseerd dat hun ME/cvs-programma patiënten moet betrekken in het nemen van kritieke beslissingen, en dat vooral patiëntenvertegenwoordigers betrokken zouden moeten zijn bij commissies die studieprotocollen ontwerpen en onderzoeksprioriteiten stellen. Wij geloven stellig dat dit geld zal besparen en de uitkomsten zal verbeteren, en uiteindelijk ons veel sneller zal brengen bij wat wij allemaal willen – een betere diagnose en behandeling.

De NIH heeft op talrijke manieren signalen afgegeven dat zij een nieuwe start willen maken met deze ziekte en de patiëntengemeenschap. De eenzijdige aankondiging van dit protocol en het gebruik van de Reeves definitie brengt de geloofwaardigheid van die toewijding in gevaar.

Hillary Johnson, auteur  van Osler’s Web, maakte hieromtrent op twitter nog volgende kritische opmerking:

Hillary Johnson on Twitter

“National Institute voor Neurologische Stoornissen (NINDS), als jullie #PWME (patiënten met ME) die lijden aan een ‘significante neurologische stoornis’ uitsluiten, zullen jullie PWME uitsluiten.”


Update. Positieve antwoorden op de eerste vragen met betrekking tot het protocol van de NIH

#MEAction, 9 februari 2016

Courtney Aexander Miller

Robert en ik hadden een goed getimede kans om enkele vragen over het protocol voor de Klinisch Centrumstudie van NIH, dat dit weekend werd gepost, te bespreken met NINDS. Er zal aanvullende informatie worden gepost op een website voor patiënten en de patiëntengemeenschap waarbij het een week kan kosten om live te gaan, zeiden zij.

We stelden vragen over de toelatingscriteria, verwijzing naar de Reeves criteria in het protocol, rol van ME/CVS-experts en de keuze van controlegroepen. Volgens de hoofdonderzoeker van de studie:

 • Studiedeelnemers zullen voldoen aan alle definities voor ME/CVS, waaronder de Canadese Consensus Criteria, IOM, Fukuda en Reeves, in aanvulling op een postinfectieus begin van de ziekte.
 • Post-exertionele malaise (PEM) is een criterium, en zal specifiek bestudeerd worden door middel van uitgebreide testen voor en na een inspanningsproef.
 • De SF-36 criteria om functionele beperkingen te meten zoals gesteld in het protocol online, zijn per ongeluk verkeerd (omgekeerd) weergegeven. “Groter dan” moet zijn “minder dan” in de SF-36 metingen.
 • Dr. Ian Lipkin van Columbia University’s Center for Infection and Immunity heeft de onderzoekers geadviseerd over het studieontwerp en protocol.
 • Deskundige artsen ter zake zullen worden gebruikt bij de patiëntenselectie.
 • Controlegroepen: asymptomatische Lyme werd gekozen om postinfectieuze ME/CVS-patiënten te vergelijken met patiënten die herstelden van een infectie. Functionele bewegingsstoornis werd gekozen om postinfectieuze ME/CVS-patiënten te vergelijken met een zeer goed bestudeerde groep patiënten met duidelijk aanwezige psychologische ziekte met neurologische verschijningsvorm.
 • Zij streven naar 40 postinfectueuze ME/CVS-patiënten, en ze zullen deze langdurig bestuderen, in de hoop om te weten te komen of en hoe de ziekte verandert in de loop van de tijd.
 • Er zal uitgebreid getest worden.

We zijn erg blij te weten dat de intramurale NIH-studie verder gaat, en dat het patiënten met een infectieus begin grondig zal bestuderen met een batterij aan biologische testen. Wij zijn gerustgesteld door deze antwoorden, en kijken er naar uit om dit soort data te verkrijgen om onze ziekte verder te brengen richting ontdekking.

– Courtney en Robert Miller

© #MEAction. Vertaling Meintje, redactie ME-gids.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


 


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links