Bron:

| 8879 x gelezen

Alex Anderssen, #MEAction, 17 augustus, 2016

De Queen Mary University of London (QMUL) heeft een verklaring gegeven in reactie op de uitspraak van de rechtbank van 16 augustus 2016 dat ze geanonimiseerde gegevens van de PACE-studie moeten vrijgeven aan een patiënt die erom verzocht heeft onder de Wet op de Vrijheid van Informatie.

De gegevens zouden de berekening toelaten van de belangrijkste uitkomsten en herstelcijfers door middel van analyses die in het originele protocol van PACE werden gespecificeerd maar tijdens de studie werden weggelaten. De door het protocol gespecificeerde resultaten zullen naar verwachting veel minder zijn dan de geschatte herstelpercentages. Dit is waarschijnlijk een beschamend resultaat voor de auteurs en de tijdschriften die hun werk gepubliceerd hebben.

QMUL zei, “Dit was een complex geval en de beslissing van de rechtbank is uitvoerig. We bestuderen de beslissing zorgvuldig en we overwegen hoe we zullen reageren, rekening houdende met de belangen van de studiedeelnemers en de onderzoeksgemeenschap.”

Meer dan veertig wetenschappers en artsen uit de ME/CVS-gemeenschap hebben in februari een open brief ondertekend, gericht aan The Lancet, waarbij men vroeg naar een nieuwe, onafhankelijke analyse van de PACE-data, maar de verklaring van QMUL maakt hier geen verwijzing naar.

QMUL voegde eraan dat zij “alleen data van de PACE-studie gedeeld hadden met andere onderzoekers wanneer er een vertrouwelijkheidsovereenkomst bestond alsmede een overeengekomen en vooraf gespecificeerd statistisch plan voor analyse van de gegevens.”

Tom Kindlon, een patiënt wiens kritische analyse van de PACE-studie in de medische literatuur gepubliceerd werd, zei: “de verklaring van QMUL dat ze alleen data gedeeld hebben met onderzoekers die hun instemming gaven met een vooraf gespecificeerd statistische analyseplan, is spectaculair ironisch. Als ze zich in de eerste plaats zouden vastgehouden hebben aan hun eigen in het protocol gespecificeerd analyseplan, zou Alem Matthees nooit om geanonimiseerde gegevens hebben moeten vragen.”

Alem Matthees, die om de data verzocht, zei: “Zowel de beslissing als het commentaar van de rechtbank zijn een langverwachte overwinning voor de patiëntengemeenschap, evenals voor wie transparantie in klinische studies en het open uitwisselen van data verdedigt. Ik wil iedereen bedanken die steun, advies of bijstand gaf.” Hij voegde eraan toe, “Deze zaak heeft mij uiteindelijk enorm veel tijd, energie en gezondheid gekost” en zei dat hij “momenteel bedlegerig” was.

“Claims van klinisch significante verbetering kunnen voor interpretatie vatbaar zijn, maar valse of misleidende claims van volledig herstel van een invaliderende ziekte hebben simpelweg geen plaats in de wetenschappelijke literatuur.”

Alem Matthees

Hij zei, “Ik gebruikte de Wet op de Vrijheid van Informatie om de grip op de controle over de gegevens wat te verminderen en echte onafhankelijke en open analyses toe te laten die niet afhankelijk zijn van de goedkeuring van de onderzoekers van QMUL of de PACE-studie.” Hij beschreef de veranderingen aan het analyseprotocol van de PACE-auteurs als “betwistbaar en amper of verkeerdelijk gerechtvaardigd”. Hij zei: “Claims van klinisch significante verbetering kunnen voor interpretatie vatbaar zijn, maar valse of misleidende claims van volledig herstel van een invaliderende ziekte hebben simpelweg geen plaats in de wetenschappelijke literatuur.”

Reacties op de beslissing van de rechtbank van academische critici van de PACE-studie zijn positief, hoewel er bezorgdheid bestaat dat QMUL zou kunnen proberen om beroep aan te tekenen. Dergelijk beroep echter kan alleen gemaakt worden op grond van het feit dat de wet verkeerd toegepast werd in plaats van op grond van het feit van een nieuw argument.

Dr. David Tuller, wiens kritiek van 14.000 woorden op de PACE-trial in oktober brede wetenschappelijke aandacht trok voor de problemen met de studie, beschreef de uitspraak als “fantastisch nieuws” en “een grote overwinning voor de wetenschap en de patiënten.” Hij tweette: “Het PACE-team kreeg de opdracht om de daadwerkelijke gegevens van de studie vrij te geven in plaats van de valse, gemanipuleerde gegevens die ze gepresenteerd hebben”, en “Ze zullen in beroep gaan maar zullen verliezen.”

davidtuller on Twitter

davidtuller on Twitter

Hij zei, “Het is Alem Matthees die felicitaties verdient voor deze beslissing van de Rechtbank van Eerste Aanleg. Hij beargumenteerde zijn zaak ongelooflijk, en dat weegt door op de manier waarop de beslissing is geschreven. Een prachtig werk.”

Trevor Butterworth, de directeur van Sense About Science USA, noemde de beslissing van de rechtbank een “belangrijke ontwikkeling in transparantie”, en zei dat de rechtbank de ME/CVS-gemeenschap gezuiverd had van “pesterijen” van onderzoekers over de controversiële trial. Journaliste en ME/CVS-patiënte Julie Rehmeyer tweette, “Journalisten die rapporteerden dat PACE-onderzoekers doodsbedreigingen van CVS-patiënten hebben gekregen, hebben de morele verplichting om hun fout recht te zetten.”

Julie Rehmeyer on Twitter

Tom Kindlon zei, “Ik hoop dat QMUL niet nog een beroep zal aantekenen en nog meer belastinggeld zal verspillen voor een nieuwe rechtszaak. Maar wat ze ook doen, ze moeten onmiddellijk de resultaten van de primaire uitkomsten en herstelpercentages vrijgeven, zoals gedefinieerd in hun eigen protocol, dat gepubliceerd werd voordat de studie begon. Anders zullen mensen denken dat ze al die tijd en dat geld besteed hebben aan het proberen verbergen van deze lastige resultaten. Het zou zo veel gemakkelijker geweest zijn voor hen om deze gevraagde resultaten te publiceren wanneer erom gevraagd werd – ze konden dit alles zo gemakkelijk vermeden hebben.”

© #MEAction. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine en poppetje, ME-gids.


Verklaring: bekendmaking van data uit de PACE-studie onder de Wet op de Vrijheid van Informatie

Queen Mary University of London, dinsdag 16 augustus 2016

Verklaring van de Queen Mary University of London (QMUL):

Een rechtbank heeft inmiddels met een 2:1 meerderheid besloten dat bepaalde gegevens uit de PACE-studie vrijgegeven moeten worden onder de Wet op de Vrijheid van Informatie.

De PACE-trial werd uitgevoerd volgens het regelgevend kader voor Britse klinische studies, die tot doel heeft om ervoor te zorgen dat studiedeelnemers erop kunnen vertrouwen dat hun informatie alleen maar wordt gebruikt in overeenstemming met hun toestemmingsformulier, en dat hun gegevens enkel gedeeld worden overeenkomstig de verplichting van strikte geheimhouding.

Het beroep van QMUL tegen de Information Commissioner pleitte voor gecontroleerde en vertrouwelijke toegang tot patiëntengegevens van de PACE-studie. QMUL heeft alleen gegevens van de PACE-studie gedeeld met andere onderzoekers als er een vertrouwelijkheidsovereenkomst bestond alsook een overeengekomen en vooraf gespecificeerd statistisch plan voor data-analyse.

Dit was een complex geval en de beslissing van de rechtbank is uitvoerig. We bestuderen de beslissing zorgvuldig en we overwegen hoe we zullen reageren, rekening houdende met de belangen van de studiedeelnemers en de onderzoeksgemeenschap.”

© Queen Mary University of London. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine en poppetje, ME-gids.


Artikels n.a.v. de uitspraak van de rechtbank

Tribunal orders release of pace trial data (James Coyne, Quick Thoughts, 16 augustus 2016)

QMUL responds to UK Tribunal ordering release of PACE chronic fatigue syndrome trial data (James Coyne, Quick Thoughts, 17 augustus 2016)

Release the PACE trial data: My submission to the UK Tribunal (James Coyne, Quick Thoughts, 18 augustus 2016)

UK tribunal orders release of data from controversial chronic fatigue syndrome study (Retraction Watch, 17 augustus 2016)

Cognitieve gedragstherapie afgevoerd voor ME/CVS (Marc Van Impe, De Imperatief, 18 augustus 2016)

Federal Report Says There’s (Almost) No Evidence CBT/GET Work in Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) (Health Rising, 18 augustus 2016)

Major breakthrough on PACE trial (The Centre for Welfare Reform, 19 augustus 2016)

Chronic Fatigue Syndrome sufferers have just had a small victory (iNews, 19 augustus 2016)

Chronic Fatigue Syndrome: tribunal orders data from controversial trial to be released (iNews, 19 augustus 2016)

Eindelijk is het zover – PACE study debunked (Dr. Annemie Uyttersprot, 21 augustus 2016)

Chronisch vermoeiden op zoek naar erkenning (Volkskrant, 6 september 2016) (volledig artikel) (tendentieus)

 


Lees ook

2 reacties

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links