random

Fructose-intolerantie en fructose-malabsorptie

Fructose-intolerantie

Fructose-intolerantie is een zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte (prevalentie 1 op 10.000) Fructose intolerantie heeft alles te maken met het missen van een bepaald enzym aldolase-B. Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, moet in het lichaam omgezet worden naar glucose, maar door het ontbreken van dit enzym wordt de fructose niet omgezet.

Dit zorgt voor problemen: ons lichaam heeft immers glucose nodig om te functioneren. Daarnaast liggen andere risico’s op de loer, namelijk die van ophoping en vergiftiging in de lever en nieren.

Naast de aangeboren variant is er ook de variant van verworven fructose-intolerantie. Ook deze moet onder controle gebracht worden middels dieet. De intolerantie kan bepaald worden door middel van een waterstof-ademtest.

Fructose-malabsorptie

Fructose malabsorptie komt veel vaker voor. Ook hiervoor is geen medicijn, maar een dieet is vereist. Alleen dit hoeft vaak, in tegenstelling tot de intolerante vorm, niet levenslang. Deze afwijking is ook te meten met de H2 ademtest.

In tegenstelling tot de intolerantie, is bij malabsorptie meestal het enzym intact. Waar het bij malabsorptie mis gaat, is de darmen. De darmen verwerken de fructose niet. Meestal omdat er een bacteriële overgroei aanwezig is of een darmdysbiose.

Veel mensen met darmklachten, darmaandoeningen, immuunziekten e.d. hebben zonder het te weten deze afwijking, dus ook mensen met ME. Om ernstiger complicaties te voorkomen, zouden deze mensen op dieet moeten.

Fructosevrij dieet

Wanneer er een overgevoeligheid geconstateerd is voor fructose betekent dit dat er in de voeding iets gaat veranderen. Dit om te zorgen dat de klachten worden verminderd en niet meer terugkeren. In onderstaande informatie staan een aantal producten genoemd die fructose bevatten en waar u (of uw kind) eventueel op kan reageren.

Fructose is net als glucose een enkelvoudige suiker, ook wel monosaccharide genoemd. Fructose zit voornamelijk in fruit, snoep, zoet beleg, koek, gebak en limonades.

Om te kijken of en in welke hoeveelheid uw kind nog fructose kan verdragen is het noodzakelijk om stap voor stap aan de slag te gaan, eventueel onder begeleiding van een arts of diëtist. Er wordt gewerkt met behulp van een proefdieet. Deze bestaat uit twee stappen:

  1. Eliminatie
    Dat wil zeggen dat producten die fructose bevatten weg worden gelaten uit de voeding. Door deze producten weg te laten moet er verbetering van de klachten optreden. Verbeteren de klachten dan kan er sprake zijn van een overgevoeligheid voor fructose. Om zekerheid te krijgen of uw kind nog fructose kan verdragen en in welke mate, moet uw kind eerst weer belast worden met producten die fructose bevatten.
  2. Belasting
    Dat wil zeggen dat de producten met fructose die weggelaten zijn, één voor één weer gebruikt moeten gaan worden. De hoeveelheid fructose die u weer gaat introduceren moet u in een opklimmende hoeveelheid geven en één product per keer. Dit is van belang om er achter te komen of en hoeveel fructose uw kind nog kan verdragen. Begin niet direct met producten die veel fructose bevatten (zoals gedroogd fruit, snoep en limonades).
    Probeer elke dag de hoeveelheid fructose op te voeren als er geen klachten optreden. Pas als duidelijk is dat uw kind het product kan verdragen en in welke mate, kunt u een ander fructosebevattend product gaan introduceren.

Wanneer u een fructosebevattend product geeft, doet u dat dan bij voorkeur aan het begin van de dag. U heeft dan de hele dag de gelegenheid om uw kind in de gaten te houden.
Verder kunt u beter niet experimenteren met producten die fructose bevatten als uw kind niet fit is, bijvoorbeeld als uw kind ziek is, vlak na een vaccinatie of als er een tand of kies doorkomt. U kunt dan niet goed beoordelen of de klachten veroorzaakt worden door de fructose of door het ziek zijn.

Het is nog niet bekend hoeveel fructose iemand kan verdragen zonder dat er klachten optreden. Ook is niet bekend wat precies wordt verstaan onder een hoge of lage hoeveelheid fructose. Hier gaan we uit van een lage hoeveelheid als een product van nature minder dan 5 gram fructose per 100 gram product bevat. Bevat een product 5 gram fructose of meer dan wordt dat beschouwd als hoog.
Deze lijst kan u helpen bij het samenstellen van de voeding, het elimineren en belasten van de fructosebevattende voedingsmiddelen.

Sommige producten kunnen van samenstelling veranderen, waardoor ze toch fructose kunnen bevatten. Om zeker te zijn dat het product fructosevrij is, kunt u het beste op de verpakking lezen of er fructose in verwerkt is. 

Vrij te gebruiken producten bij een fructose-intolerantie

Vrij te gebruiken producten bij een fructose-intolerantie
Deze producten bevatten nagenoeg geen fructose.

Brood en ontbijtproducten
Alle soorten brood (let eventueel op tijgerbrood), cornflakes, roggebrood, rijstwafels, knackebrod, cracottes, matzes en Tea crackers van Hollandia.

Kaas
Alle soorten kaas en smeerkaas.

Melk en melkproducten
Magere, hafvolle en volle melk/yoghurt/kwark.
Boerenland melk/karnemelk/yoghurt.
Karnemelk.
Alle soorten koffiemelk.
Slagroom, crème fraiche.
Havermoutpap, rijstepap.
(Let op producten die vruchten bevatten, deze bevatten wel fructose.)

Vlees en vleeswaren
Alle soorten vleeswaren, zoals achterham, schouderham, boterhamworst, bacon, berliner, casselerrib, cervelaat, fricandeau, gebraden gehakt, kipfilet, gekookte gelderse worst, runderrookvlees, salami, snijworst, leverkaas, leverworst, rosbief en paté.

Alle soorten vlees, zoals varkensvlees, kip, kalkoen, rundvlees, gehakt, cocktailworstjes, knakworstjes, rookworst, shoarmavlees en lever.

Vis, schaal- en schelpdieren
Alle soorten vis, zoals kabeljauwfilet, koolvisfilet, vissticks, schol, zalm, garnalen en mosselen.

Peulvruchten
Bruine bonen, witte bonen en groene erwten.

Margarine, vet, olie, mayonaise
Bak- en braadproducten, (vloeibaar) frituurvet, (dieet)halvarine, (dieet)margarine, roomboter, zonnebloemolie, olijfolie, slaolie en mayonaise.

Soepen en bouillon
Bouillon, kippensoep, champignonsoep, erwtensoep, cup a soup en opkikkers van Maggi.

Sauzen, aroma’s en jus
Aromat, hollandaise saus, jachtsaus, kaassaus van Knorr.

Puddingpoeders
Custard, tarwegriesmeel, griespudding van Koopmans.

Meel, meelproducten, granen en deegwaren
Zelfrijzend bakmeel, bladerdeeg, cakemeel, pannenkoekmix en tarwebloem.
Macaroni, mie-nestjes, spaghetti, couscous en noodles.
Alle soorten rijst.
Paneermeel.

Snacks
Bitterballen, kroketten, frikadellen en kaassoufflés.

Broodbeleg
Pindakaas, hazelnootpasta en maïsmoutstroop van EKO en rijststroop.

Limonade en dranken
Light frisdranken, thee en koffie.

Snoep en suikerwerk
Kauwgom, suikervrije katjesdrop van Albert Heijn, beertjes van Prodia en cacaopoeder van Albert Heijn.
Suikervrij snoep dat niet met vruchtensuiker is gezoet.

Hartige versnaperingen
Borrelnootjes van Calvé, chips van Croky, gemengde noten van Duyvis, melba toast, tortilla chips van Albert Heijn, Tuc van Lu, kaasstengels, alle soorten noten en pinda’s (let op mixen met gedroogde vruchten zoals banaan, rozijnen en krenten).

Vleesvervangende producten
Vegetarische producten van Valess, Quorn, Goodbite, Tivall, Joannusmolen en ei.

Producten die een lage hoeveelheid fructose bevatten

Deze producten bevatten minder dan 5 gram fructose per 100 gram product.

Fruit
Aalbessen, aardbeien, abrikozen, ananas, banaan, bramen, citroen, frambozen, grapefruit, meloen, kiwi, kruisbessen, mandarijn, mango, passievrucht, perzik, pruimen, sinaasappel, zwarte bessen.

Groente
Groente bevat meestal niet meer dan 2 gram fructose per 100 gram. Deze hoeft u dus niet streng te beperken.

Producten met een hoge hoeveelheid fructose

Deze producten bevatten meer dan 5 gram fructose per 100 gram product. Met deze producten moet goed worden opgelet.

Fruit
Gedroogde vruchten zoals gedroogde appel, dadel, perzik, rozijnen, krenten en vijgen.
Gewone appel, granaatappel, druiven, kersen, lychees en peer.

Overigen
Honing en invertsuiker.

OVERIGE PRODUCTEN WAARIN FRUCTOSE VOORKOMT

Van deze producten is niet duidelijk hoeveel fructose ze bevatten. Per merk kan het gehalte sterk verschillen. U moet goed opletten met deze producten.

Broodbeleg
Aardbeienjam, rozenbotteljam, ananasjam, sinaasappeljam, confiture, vruchtenhagelslag, chocoladehagelslag en chocoladepasta.

Dranken
Vruchtendrank, vruchtensap, vruchtenlimonade, limonadesiroop, tweevruchtendrank, weidrank, roosvicee en frisdrank.

Koeken
Gemberkoek, rozijnenkoek, kandijkoek, ontbijtkoek, peperkoek, hazelnootkoek, liga, mueslirepen en sultana.
Producten van Zonnatura worden vaak gezoet met fructose.

Sauzen
Fritessaus, appelmoes, groene pepersaus, slasaus, zigeunersaus, tomatenketchup, jus smaakmaker van Maggi.

Snoep
Engelse drop, chocolade.

Overigen
Augurken, zilveruitjes, vruchtenyoghurt, Yakult, pudding en puddingpoeders.
Fructose kan ook voorkomen in sommige medicijnen.
Broodverbetermiddelen kunnen fructose bevatten.

Honingproducten
Honing komt onder andere voor in: honingkoek, honingwafels, kokoskoeken, biscuit, koekjes, krokante muesli met appel en honingdrop.

Producten met invertsuiker
Invertsuiker is een mengsel van glucose en fructose dat men verkrijgt door het splitsen van suiker. Het komt onder andere voor in: vruchtensap, sinas, suikerstroop, geraffineerde rietsuiker, koekjes, snijkoek, candybars, bonbons, chocoladepasta en tomatenketchup.

Bronnen:


Nog geen reacties geplaatst

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.