Bron:

| 5231 x gelezen

Woensdag 29 januari is de eenendertigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Brits kinderarts Dr. Nigel Speight te bekijken met als thema:

ME en het verloop van de ziekte

In dit college geeft Dr. Nigel Speight (kinderarts) antwoord op vragen over ME/cvs en het verloop van de ziekte.

0.14 Hoe begint ME?

0.58 Waardoor verergert ME?

1.47 Hoe kan die verergering worden gestopt?

Bekijk de video (3:09) door op onderstaande afbeelding te klikken:

http://www.youtube.com/watch?v=XgBSZtc-NpU

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://bit.ly/R5Mwzj)

Er zijn zes webcolleges van Dr. Speight over ME bij kinderen. Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou het forum of uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is met Dr. Speight om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @WvPatienten. 


Transcript College 31:

Webcollege van dr. Nigel Speight, kinderarts, uitgezonden op 28 januari 2014

Hoe begint ME?

ME kan vaak erg plotseling en hevig beginnen tijdens een acute infectie en bij een groot aantal gevallen begint het zo. In de kindergeneeskunde hebben kinderen vaak een soort voorbodes van de ziekte, zijn ze een of twee jaar daarvoor niet helemaal in orde, en krijgen dan een plotselinge verslechtering. Die vaak weer geactiveerd wordt door een ander virus, door ziekte of door veel stress. Het kan dus op verschillende manieren beginnen, maar waarschijnlijk begint het vaker geleidelijk dan plotseling.

Waardoor verergert ME?


Enkele van de zeer ernstige gevallen ontstaan plotseling en blijven zeer ernstig. Het herstel kan heel erg langzaam gaan en de ziekte kan vele jaren duren. Als je naar de totale groep van kinderen met ME kijkt, zie je dat de aandoening uitermate onvoorspelbaar is. Remissies en terugvallen kunnen zomaar optreden. Het kan meerdere jaren als een grafiek op en neer gaan. Natuurlijk kunnen er dingen gebeuren waardoor de toestand verslechtert. Dit kan komen door stress, door overmatige inspanning, of door de druk om weer naar school te gaan. En die gevallen kunnen vaak sterk verergeren door een verkeerd beleid.

Hoe kan die verergering worden gestopt?

Allereerst moeten we toegeven dat we nog geen remedie hebben voor ME. Ik vind het heel belangrijk dat artsen dit onder ogen zien. Dat we dus niet over behandelingen praten, maar over het omgaan ermee.

En de eerste wet moet zijn dat je geen schade aanricht. Dat je de toestand niet verergert door de patiënt toe te staan of er toe aan te zetten teveel te doen. Mijn motto voor patiënten is altijd: ga twee stappen terug, voordat je een stap vooruit zet.

Omdat men in het begin van de ziekte automatisch geneigd is om teveel te doen. Als je kunt zorgen dat ze niet achteruit gaan, kan je gas terugnemen en hopen dat het spontaan beter wordt. In afwachting van de ontdekking van een genezing voor deze nare aandoening.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl 


De volgende afleveringen met Dr. Nigel Speight zijn gepland 11 februari 2014 en hebben als onderwerp (college 33) “ME en kinderen – deel 2” en (college 34) “Toekomst en hoop”.

Lees/Bekijk ook:

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links