Bron:

| 2573 x gelezen

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 21 augustus 2019

Auralezer en Tarotexpert Phil Parker, ook bekend als de bedenker van het Lightning Process, heeft op YouTube een video gepost van een “ME/cvs-succesverhaal”. Ik ken Amy’s situatie of medische voorgeschiedenis niet, buiten wat ze zelf vertelt, en heb dus geen reden om te twijfelen aan haar getuigenis over haar herstel van ziekte. Maar ik heb ook geen reden om te geloven dat haar getuigenis betekent dat het Lightning Process mensen kan genezen van ME, multiple sclerose, eetstoornissen of eender welke andere beweringen die herhaaldelijk gemaakt worden door LP-behandelaars. Sommige mensen vinden dit soort filmpjes misschien overtuigend, maar ze bewijzen niks meer dan dat de mensen in het filmpje geloven in LP.

(Ik ga niet doorlinken naar het filmpje, maar het wordt wel besproken op het forum Science for ME.)

De pediatrische studie over het Lightning Process, uitgevoerd door mijn beste vriendin aan de University of Bristol, documenteert zogezegd dat de interventie “doeltreffend” was. In werkelijkheid was de studie één grote puinhoop vol methodologische en ethische overtredingen. Er is nu een correctie op geplakt die bijna zo lang is als het boek Oorlog en Vrede.

Echt waar, toen ik de correctie downloadde in een Word-document, bleek het 2.849 woorden te tellen. Daarbij kwamen nog de 983 woorden van de “redactionele noot”, waarin via verwrongen logica werd uitgelegd waarom deze rampzalige studie slechts “verduidelijkt” moest worden, en niet ingetrokken. Aangezien de studie überhaupt nooit gepubliceerd zou zijn geweest als de onderzoekers eerlijk waren geweest over hun studievoering, is het schokkend dat Archives of Disease in Childhood toestaat dat de oorspronkelijke en overduidelijk vooringenomen bevindingen geherpubliceerd worden.

Als tegengewicht voor de propaganda en foute informatie die Bristol, Phil Parker en BMJ uitwasemen, dacht ik dat het tijd was voor een herpost van mijn vriendin Joan McParland, de kanjer achter Hope 4 ME & Fibro Northern Ireland, over haar eigen ervaring met het Lightning Process. Ze schreef dit jaren geleden, lang voordat de Bristolstudie gepubliceerd werd.

**********

Getuigenis van Joan McParland

Ik ben bijna beschaamd om toe te geven dat ik vorig jaar LP heb geprobeerd. Na tien jaar met deze vreselijke ziekte denk ik dat ik niet meer kan vertrouwen op mijn redeneringsvermogen, want ik wil zo wanhopig graag beter worden en mijn normale leven terugkrijgen.

De geweldige reclame die wordt gemaakt voor LP als oplossing voor ME, valt moeilijk te negeren, en terwijl je de verhalen leest over “genezing”, klinkt de droom van een goede gezondheid harder door dan de bedenkingen die je hebt over deze mysterieuze “oplossing”. Door het feit dat er GEEN diagnostische test bestaat voor neurologische ME, blijven er altijd vraagtekens bestaan bij wie er al dan niet ME heeft en wie chronische vermoeidheid of depressie.

Deze mirakeloplossing beweert een ziekte te genezen waarvan de medisch-wetenschappelijke wereld de oorzaak nog niet gevonden heeft (onmogelijk).

De cursus liep drie dagen lang van 10 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s middags, met een halfuurtje pauze met thee en koekjes (geen lunch). Hij kostte £880 [ong. €966, n.v.d.r.] – plus twee nachten in een hotel in de buurt (want de coach raadt aan om thuis weg te blijven en dit te bekijken als een vakantie die je leven verandert).

Er waren vier deelnemers aan de cursus, dus dat kwam neer op £ 3520 [€3866, n.v.d.r.] voor de coach, voor iets meer dan tien uur werk. Geen karig loon! De coach was erg vriendelijk en bezorgd, en hij was ervan overtuigd dat hij ons kon leren hoe we konden herstellen. Hij vertelde ons dat hij na zeven jaar ziekte hersteld was van ME, en dat hij een tijdje in een rolstoel had gezeten.

Een andere vrouw, die coach in opleiding was, nam nota en observeerde alles. Ze vertelde dat ook zij ME had gehad, maar intussen hersteld was dankzij het Proces.

We mochten het Proces niet bespreken met andere patiënten, we moesten het gewoon doen en herstellen. We kregen de opdracht om alle contact te verbreken met andere ME-patiënten en om te zeggen dat we genezen waren, als men ons ernaar vroeg. We moesten symptomen negeren en blijven zeggen dat we genezen waren, of dat nu klopte of niet. Ik weet hoe gek dit klinkt, maar de coach was zo goed in zijn ERG gladde verkooppraatjes, en zijn klanten waren mensen die echt wanhopig waren om beter te worden. Het product dat hij verkocht, was positief denken; niets meer en niets minder.

Het Lightning Process is:

  • Geloof dat het Lightning Process je zal genezen.
  • Zeg tegen iedereen dat je genezen bent.
  • Sta op papieren cirkels met een paar kernwoorden erop geschreven.
  • Leer een rijmpje opzeggen als je symptomen voelt, en zeg het op waar je ook bent, en zo vaak het nodig is om je symptomen te laten verdwijnen!
  • Spreek enkel in positieve woorden en denk enkel en alleen positieve gedachten.
  • Roep: “Stop!” bij elk symptoom.
  • Jij bent verantwoordelijk en jij kiest ervoor om ME te hebben – je moet een leven kiezen waar je van houdt.
  • Als het proces niet werkt, dan doe je het fout.

Dat is alles, ongelooflijk maar waar. Het klinkt stom, dat weet ik wel, maar het gaat hier om supergetrainde levenscoaches, en als je zo’n smak geld betaalt, dan zet je echt alles op alles om je best te doen. Geen enkele van de vier patiënten genas, en door met hen te praten, realiseerde ik me dat het extreem zieke, wanhopige mensen waren die, net als ik, eender wat zouden doen om beter te worden.

Het is triest dat we telkens weer terechtkomen bij charlatans die ons recht in de ogen kijken en zeggen dat ze ons kunnen genezen. Ons genezen van wat? En zo komen weer terug bij het begin van dit verhaal.

Totdat er een diagnostische test voor neurologische ME wordt gevonden, kan niemand ons genezen.

Je kan een ziekte niet genezen totdat je weet wat de oorzaak is.

Er zijn veel mensen die zichzelf de diagnose ME geven. Er zijn veel dokters die de diagnose ME geven, maar de gemiddelde huisarts is niet voldoende geïnformeerd over de ziekte. Veel mensen lijden aan depressie en zouden misschien voordeel kunnen halen uit LP, maar ik kan je verzekeren dat er niemand is die neurologische ME kan genezen, althans nu nog niet.

© David Tuller en Joan McParland voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.


Lees ook

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links